Статті

Від нуля до життя. Прикарпатські волонтери куплять 50 квадроциклів для ЗСУ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Днями в етнопарку «Полонина Перці», що в селі Яблуниця, відбувся благодійний аукціон в рамках проєкту «Від нуля до життя». Його організували прикарпатські волонтери, аби зібрати кошти на квадроцикли для евакуації поранених військових. Під час заходу вдалося вторгувати понад 3 млн грн, а загалом в рамках проєкту волонтери назбирали понад 7 млн грн.

Евакуація тривалістю у 13 годин

Запит на квадроцикли волонтери отримали у березні, коли передавали FPV-дрони 93 бригаді «Холодний Яр». Тоді бойові медики бригади скаржились, що без квадроциклів не можуть швидко евакуйовувати поранених з поля бою та доправляти їх до стабілізаційного пункту.

Ми домовились з головним лікарем Яремчанської центральної міської лікарні Олександром Соколюком, який нині є військовим 93 бригади «Холодний Яр», що, коли він приїде у відпустку, то ми організуємо зустріч з місцевим бізнесом. Вже на тому етапі ми розуміли, що це має бути масштабний збір, – розповідає волонтер Сергій Волошин.

Олександр Соколюк приїхав у відпустку на початку квітня. На зустрічі з потенційними меценатами він розповів про найскладнішу евакуацію у своєму житті, яка тривала 13 годин.

Було дуже багато небезпечних моментів, – переповідає Сергій Волошин. – Автомобіль не міг під’їхати ближче до місця, з якого потрібно було забрати пораненого бійця. Тож побратимам довелося нести його на зустріч медикам. Болото по коліна ще й FPV-дрони переслідують, відповідно вся евакуація супроводжувалася обстрілами. І коли ми запитали Олександра, як ми можемо допомогти, він відповів, що найкраще рішення – закупівля квадроциклів.

Насправді квадроцикл — універсальний транспорт, який суттєво спрощує та пришвидшує процес евакуації, а значить збільшує шанси на порятунок поранених. Ключові його переваги на полі бою — мобільність, швидкість, динамічність.

Також Олександр показав нам, які саме квадроцикли вже використовуються військовими, – розповідає Сергій Волошин. – На них облаштовані спеціальні розкладні лежаки, на які кладуть поранених і вивозять до стабілізаційного пункту.

 «Від нуля до життя»

Після емоційної історії Олександра Соколюка частина присутніх на зустрічі людей вирішила створити проєкт, який би допоміг зберегти життя нашим військовим. Першими до ініціативи долучилися ГО «Карпатський волонтерський центр», благодійний фонд Humanosh Ukraine, який представляє Юрій Глинський та, власне, Сергій Волошин.

В день, коли почалася повномасштабна війна, я був за кордоном, – розповідає керівник ГО «Карпатський волонтерський центр» Андрій Мартищук. – Та вже через три дні я стояв на кордоні між Україною та Польщою з бусом бронежилетів, тепловізорів, військовою формою тощо. «Карпатський волонтерський центр» допомагає військовим вже понад два роки, а відмовити «Соколу» (Олександру Соколюку – авт.) я просто не міг, бо ми давно знаємося та товаришуємо.

Коли створили кістяк команди, то почали думати над тим, як назвати проєкт. Через два тижні дискусій народився слоган «Від нуля до життя».

Далі ми майже щовечора збиралися і проговорювали шляхи залучення коштів. Були сотні особистих телефонних дзвінків, звернень, поїздок, – каже Сергій Волошин. – Поступово до збору почали долучатись й інші люди. Хтось записував відеозвернення,  хтось надавав локації для заходів, хтось допомагав грошима. Наприклад, серед наших амбасадорів є люди, які задонатили по 250 тис грн – це повна вартість одного квадроцикла. А найбільший донат, який ми отримали під час збору «Від нуля до життя», – 1 млн грн.

«Требник» за 270 тисяч

Волонтери поставили собі ціль купити 50 квадроциклів. Менш ніж за три місяці вдалося назбирати гроші й купити 15 квадроциклів. Їх вже доставили з Польщі.

Ми вели перемовини з кількома дилерами, аби вийти на максимально вигідні умови, – пояснює Сергій Волошин. – В результаті отримали хорошу знижку. Наприклад, якби ми купляли квадроцикли в Україні, то один нам би коштував 10 000 доларів. Натомість такий самий з доставкою з-за кордону нам обійшовся приблизно 6500 доларів.

Придбані квадроцикли можна було побачити у суботу, 6 липня в етнопарку «Полонина Перці». Там проводився один із заходів проєкту «Від нуля до життя» – благодійний аукціон.

На аукціоні було дуже багато мистецьких робіт – картин, прикрас, вишивок, топірців тощо. Серед лотів з історією був прострелений шолом, який врятував життя військовому. Також був годинник, яким нагородили командира одного з батальйонів морської піхоти. А ще – прапор, підписаний Валерієм Залужним.

Найдорожчим лотом на аукціоні стала книга «Требник», якій понад 200 років. Нам її передав один із колекціонерів, – розповів Сергій Волошин. – За цю книгу була найактивніша боротьба. В результаті, ми її віддали за 270 тис грн.

Зібрати гроші – це одна складова питання, а інша – закупка тих самих квадроциклів. Річ в тім, що на сьогодні це дефіцитна позиція, – говорить Андрій Мартищук.

Втім, станом на сьогодні волонтери придбали й привезли в Україну 15 квадроциклів. Ще на 20 зібрали гроші та цими днями укладуть договори про купівлю. Ще 10 квадроциклів пообіцяв закупити благодійний фонд Петра Порошенка.

Якщо все вийде, то 20 квадроциклів отримає 93 бригада «Холодний Яр», а решта поїде у 102 окрему бригаду територіальної оборони, 10 гірсько-штурмову «Едельвейс» та «Лють», – каже Андрій Мартищук.

Авторка: Ірина Гаврилюк

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.