Спорт

Зі школи до збірної

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У понеділок до Івано-Франківська із Харкова повернулася команда Івано-Франківської області з боксу, яка брала участь у чемпіонаті України серед молоді. Срібну медаль для Прикарпаття виборов франківський боксер, який вже зі шкільного віку впевнено тримає високу спортивну планку. Знайомтеся – Володимир Федорак.

7 березня 2013 року, фінал Всеукраїнської універсіади. Володимир Федорак (зліва) проти Еміра-Асана Небієва

Він займається боксом уже сім років. На секцію Володимира привів товариш, який зараз уже давно не тренується. «Мама говорила, щоб я не йшов на бокс, – пригадує Федорак. – У першому спарингу мені добряче дісталося, і я дуже захотів віддати. Одразу зробити це не виходило, довелося працювати над собою, а коли на одному з тренувань нарешті поквитався за той спаринг, то вирішив займатися далі».

Володимир тренується у спортивному клубі імені Валерія Дем’янова у тренера Сервіна Сулейманова, в минулого відомого боксера, учасника Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї. У 2010 році тренер почав возити Федорака на змагання, і вже на своєму першому чемпіонаті України, то ще серед школярів, боксер виборов золоту медаль. Потім були два юнацькі чемпіонати без медалей, «срібло» на юніорській першості 2012 року в Чернівцях.

У березні минулого року Федорак зробив фурор в Івано-Франківську, коли виборов «золото» першої для себе Всеукраїнської студентської універсіади. Наш боксер, скромний кандидат у майстри спорту, в фіналі переміг досвідченого «міжнародника» з Криму Еміра-Асана Небієва. Трибуни спорткомплексу ­ІФНТУНГ після фінального гонгу скандували Федораку: «Молодець! Молодець!». Пройшло ще півтора місяці, і у квітні боксер узяв бронзову медаль на своєму першому молодіжному чемпіонату України – в Запоріжжі.

«Головна риса Володимира в боксі – це працьовитість
, – говорить про свого вихованця Сервін Сулейманов. – Звісно, він має характер. Зараз йому 17 років, він дорослішає, починає дивитися на речі по-іншому, але залишається фанатом своєї справи, ніколи не пропускає тренування, не запізнюється, виконує все, що йому говорю і ще вигадує собі додаткові завдання. Він просто «кайфує» від занять, тренується так, немов для нього це найкращий відпочинок».

Боксер підтверджує слова тренера. «Для мене тренування на першому місці, – каже Федорак. – Організм сам уже звик до такого режиму. Коли тренування немає, то я все одно мушу вийти на вулицю, просто пробігтися та позайматися. У дитинстві займався гандболом, футболом, баскетболом, легкою атлетикою, навіть був ботаніком, вивчав рослини, але знайшов себе саме в боксі».

Володимир Федорак і Сервін Сулейманов секундують на чемпіонаті України з боксу серед чоловіків в Івано-Франківську

Результат цьогорічної молодіжної першості для Володимира Федорака – срібна медаль. У першому бою наш спортсмен за явної переваги переміг у другому раунді, наступні три виграв одноголосним рішенням суддів, і лише в фіналі поступився 2:1 Руслану Зубачуку із Севастополя.

Зараз боксер навчається на третьому курсі Коледжу фізвиховання. Цікаво, що наступного дня після приїзду з чемпіонату України він уже вів уроки фізкультури у франківській школі № 3, де зараз проходить практику. Федорак є другим номером у молодіжній збірній, і попереду в нього напружений рік. Уже 5 лютого він має бути в Харкові, де стартує навчально-тренувальний збір нашої національної команди. Після цього його чекають змагання в Донецьку, далі – збори на Одещині та на Прикарпатті, в Долині.

«Володя виступає у вазі до 56 кг і ставиться до свого режиму як професіонал,
– говорить Сулейманов. – Ми поступово обкатуємо його, на зборах він працює із чемпіонами світу та Європи, вариться в цій «каші» й доволі добре себе показує».

Для боксерської молоді в 2014 році є два важливі старти: чемпіонат світу в квітні та серпневі молодіжні Олімпійські ігри у китайському Нанкіні. Щоб потрапити на Олімпіаду, треба стати призером чемпіонату світу. Щодо шансів Володимира Федорака позмагатися на міжнародній арені Сервін Сулейманов не загадує – попереду багато тренувань, спарингів, турнірів. Три місяці на підготовку – це дуже мало, тож тренери збірної будуть ретельно придивлятися до кожного спортсмена.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.