Спорт

Єдиний на Прикарпатті аматорський турнір з баскетболу шукає спонсорів

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
З 20 січня поновлюються змагання у Відкритому чемпіонаті міста Івано-Франківська з баскетболу.

Журналісти SportIF вирішили дізнатися деталі в організатора змагань Руслана Боронила. Він детальніше розповів про сам турнір, його учасників та про основні проблеми, з якими доводиться стикатися під час проведення змагань.

– Розкажіть детальніше про Відкритий чемпіонат Івано-Франківська, історію становлення турніру? Хто змагається, який формат змагань? Які нововведення з’явилися цього сезону?

 – Відкритий чемпіонат Івано-Франківська із баскетболу – змагання, яким 2 лютого виповниться 4 роки (саме в цей день у 2014 році був зіграний перший матч в історії).

Ідея створення змагань, які б дарували людям радість, як від участі в них, так і від самого перегляду, з’явилася наприкінці 2013 року. Ми з гордістю можем говорити, що подібного проекту в нашій області до того моменту і після нього не було. Ідейним натхненником виступив Андрусів Дмитро, який на той момент був організатором наймасовіших аматорських змагань з міні-футболу в області – «Християнської футбольної ліги».

Саме він запропонував створити подібні змагання, але тепер вже з баскетболу. Втіленням в життя цієї ідеї почав займатись я.

На той момент я хоч і не мав особливого відношення до баскетболу, але організацією турнірів із різних видів спорту активно займався, у першу чергу з футболу. Зібравши однодумців – Кантаровського Олександра і Трякіна Віктора, вдалося розпочати перший  чемпіонат.

До теми: У міському парку Івано-Франківська відкрили професійний баскетбольний майданчик (ФОТО)

Із самого початку була задана висока планка організації чемпіонату. Відразу започаткували ведення статистики основних показників гравців, з подальшим занесенням інформації в соціальні мережі. Робилися фотозвіти та відеозаписи ігор. Із цього сезону ми – єдине аматорське змагання із баскетболу в області. Зараз проводиться уже сьомий сезон наших змагань.

У Відкритому чемпіонаті Івано-Франківська сезону 2017/18 років беруть участь сім місцевих команд, одна із смт. Богородчани та одна із Калуша:

  • БК «Гранд»,
  • БК «Горяни»,
  • БК «Еверест»,
  • БК «ІФНТУНГ-Станіславів»,
  • БК «КФВ-2»,
  • «КФВ/ДЮСШ Говерла»,
  • БК «Франківськ»
  • «Бого Сіті»
  • «Калуш-ПНУ».

Змагання проводяться у форматі:

  • на першому етапі команди грають два кола за системою роз’їзного календаря. Один матч на своєму майданчику, один – на майданчику суперника;
  • на другому етапі команди, що посіли місця з 1 по 8, спочатку грають один матч 1/4 фіналу. Він проводиться на майданчику команди, що посіла вище місце у турнірній таблиці за підсумками регулярного чемпіонату.
  • потім переможці пар 1/4 фіналу грають між собою два матчі 1/2 фіналу. Спочатку гра проводиться на майданчику команди, що посіла нижче місце у турнірній таблиці. Тоді на майданчику грають команди з вищим місцем. Переможець пари визначається за різницею очок у двох іграх.
  • матчі за 3 місце і фінал – по одній грі кожен.

Із цього сезону ми робимо великий акцент на зйомці кожної гри. Стараємося мати фотозвіт всіх матчів, формуємо найбільш деталізовану статистику за всі роки. За рахунок програми, отриманої від наших литовських друзів, планується проведення «Матчу кращих гравців» та, можливо, «Кубку Мера».

– Які основні проблеми в організації чемпіонату ВЧІФ? Що б хотілось покращити?

– Основною проблемою залишається належне фінансування, якого нам завжди так не вистачало, щоб втілити абсолютно всі задуми в життя. Також дуже мала кількість якісних, а, головне, доступних по ціні залів. Якби вирішилося перше питання, то ми могли б зайнятися нашими  іншими (соціальними) задумами по чемпіонату.

– Де проводяться змагання, в яких залах? 

– Матчі проводимо в різних залах:

  • Манеж КФВ (вул. Гетьмана Мазепи, 142 а),
  • СК «ІФНТУНГ ім. А. Гемби» (вул. Карпатська, 15),
  • МФОК (старий) (вул. Симоненка, 13),
  • МЦД «Будівельник» (вул. Набережна, 42).

Приблизно 35% матчів проходять у Манежі КФВ і планується, що відсоток має зрости до 50-60%.

– Хто допомагає в проведенні турніру фінансово, завдяки чиїй підтримці змагання проводяться? 

– На даний момент ведуться переговори зі спонсорами, але поки конкретної допомоги ми ні від кого не отримали. Зараз фінансування повністю лежить на плечах команд, кожна з яких здала 3000 грн на сезон. Але цього достатньо тільки на половину чемпіонату.

– Чи в майбутньому можливо, що до участі долучаться більше районних команд? Чи є якась ініціатива з районів? І чи проводяться в районах локальні змагання?

– Залучення обласних команд є нашою пріоритетною ціллю. Ми зверталися до представників різних міст області (Коломия, Долина, Болехів, Снятин), але всі вони відмовилися взяти участь. Переважно через фінансові витрати, які вони не можуть осилити. Районні змагання, на жаль, проходять тільки в Снятині, попри те, що Коломия є одним із осередків баскетболу в області.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.