Спорт

Який футбол без грошей?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулої суботи відбулася колегія ОДА, яка цілком була присвячена спорту. Спершу говорили про стан і перспективи його розвитку, далі – про ситуацію, яка склалася в футбольному клубі «Прикарпаття». Обговорювали багато різного, і як кілька разів повторив голова ОДА Михайло Вишиванюк, усе було без попереднього запису.


Коли йшлося про «Прикарпаття», то кожен говорив про своє: ділилися спогадами, виправдовувалися, радились, як бути далі. До речі, облдержадміністрація винесла це питання без поперед-нього рішення. Його планували обміркувати та винести під час самого обговорення. Сюди ж запросили ветеранів футболу, нинішніх гравців, керівників команди та усіх причетних до футболу з цілої області.

Заступник голови ОДА Роман Іваницький нагадав, що в червні 2007 року команда «Спартак», яка представляла Івано-Франківськ у Першій лізі, втратила статус професіоналів та припинила існування. Правда, в обласному центрі на той час функціонувала студентська команда «Факел» (створена у 2004 році), яка саме здобула право представляти Івано-Франківськ у Першій лізі. Так, 7 липня завдяки ініціативам мера Івано-Франківська Віктора Анушкевичуса, ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського та голови асоціації «Футбол-захід» Анатолія Ревуцького зі студентського «Факела» було створено футбольний клуб «Прикарпаття».

Як так сталося, на колегії ніхто не зміг пояснити, але цей футбольний клуб функціонував ці роки на грані виведення його з Першої ліги. Майже усі списували цю ситуацію на фінансування. Мовляв, у середньому утримання команди Першої ліги становить від 6 до 22 млн. грн. (це в порівнянні з іншими командами). Наше ж «Прикарпаття» має бюджет у розмірі 2,5‑3 млн. грн. «При такому фінансуванні нормальний процес налагодити, за думкою менеджерів «Прикарпаття», неможливо», – підсумував Іваницький.

До речі, наше «Прикарпаття» наразі є єдиною командою в Першій лізі, яка в підготовчий період жодного разу не виїжджала на навчання за межі області. А фінансове становище щоразу тільки ускладнюється: заборгованість до пенсійного, податкової, за транспорт та готелі становить – 2 млн. грн. Отже, щоби команда нормально функціонувала, треба ще 10 млн. грн. Сюди входять витрати на ліцензування, зарплату, преміювання, відрядження, навчальне тренування, харчування, прид-бання інвентарю тощо.

Дуже скоро – 17 липня – стар-тує чемпіонат України Першої ліги. І тільки «Прикарпаття» не приступило готуватися до сезону. Більше того, в деяких гравців навіть закінчилися контракти. Тож виникло питання: бути чи не бути «Прикарпаттю»? І хто у цьому винен: засновники, гравці чи тренери?

Футболіст-ветеран Богдан Горичок обурився розмовою про гроші. Мовляв, колись вони працювали на зарплату 60 карбованців і добре грали, а зараз футболісти погано грають і про гроші говорять… «Я вам допоможу зібрати мільйони, – сказав Горичок. – Ви виграйте шість ігор підряд і доведіть, що ви вмієте грати у футбол. А я вам спонсорів знайду». Зал підтримав його оплесками. Проте, далі знову мова пішла про гроші.

Міський голова Віктор Ануш-кевичус (який до того всього ще є головою обласної федерації футболу) запевнив, що зараз інший час, інші видатки та професійний рівень, тому не можна порівнювати нинішній футбол із тим, що він був 30‑40 років тому. «Ми знаємо, які зарплати є в українських клубах, – наголосив він. – Кожен з футболістів має отримувати зарплату, щоб утримувати сім’ю».

Тож Анушкевичус запропонував об’єднати зусилля. «Бо ваш попередник мені закидав, що це клуб Анушкевичуса і він його не хоче фінансувати, – звернувся мер до голови ОДА. – Та який це клуб Анушкевичуса? Він називається не «Івано-Франківськ», і не «Рітас», і не «Анушкевичус».

Далі Віктор Анушкевичус сказав, що вже три роки «тягне» клуб «Прикарпаття» на своїх плечах. На це Михайло Вишиванюк відповів: «так дотягнувся до того, що «приїхали». Мовляв, 2 млн. грн. боргу та купа інших проблем із «Прикарпаттям». І нічого, окрім того, що є місце в Першій лізі, більше не залишилося.

Врешті вирішили у терміновому порядку зібрати акціонерів та підтягнути бізнес. Окрім цього, акціонери вирішуватимуть, чи залишити команді назву «Прикар-паття», чи повернутися до старої назви «Спартак».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.