Спорт

Скандал на мільярди

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Футбольна Україна останніми тижнями жваво обговорює конфлікт у національній федерації футболу (ФФУ). Ситуація набула такого розголосу, що на неї звернули увагу ФІФА та УЄФА. Що ж відбувається та які наслідки це може принести?

Початком конфлікту в українському футболі спеціалісти вважають серпневе рішення ФФУ покарати «Металіст» і «Карпати» за нібито договірний матч. Федерація тоді постановила зняти з обох учасників «дійства» по дев’ять очок, та ще й оштрафувала. Обидві сторони прогнозовано обурилися та подали апеляції. Після того, як їх відхилили, клуби подали позови до спортивного арбітражу в Лозанні.

У грудні на конгресі ФФУ опозиційний голові Федерації Григорію Суркісу перший віце-президент Сергій Стороженко пропонував внести в повістку дня питання про вотум недовіри своєму босу. Однак спроба «революції» тоді була невдалою.

Стороженко, якого називають прохарківськи налаштованим, згодом зібрав цілу «армію» сорат­ників скликання позачергового конгресу, на якому планувалося змістити Суркіса. За його словами, таке рішення тоді підтримали три чверті колективних членів ФФУ в регіонах. Саме такий факт настільки різкої переміни громадської думки і викликав підозру в УЄФА та ФІФА. Григорій Суркіс також вважає, що без тиску владних структур не обійшлось.

Міжнародна футбольна асоціація зазвичай суворо ставиться до подібних фактів і миттєво виключає країну, в якій влада втручається у футбольні справи, зі свого складу. Судячи з усього, закордонні футбольні посадовці не збираються жаліти й Україну. Навіть не зважаючи на чемпіонат Європи, який через півтора роки має в нас відбутися. І навіть не дивлячись на те, що віднедавна підготовка до Євро-2012 не викликає нарікань ані з боку УЄФА, ані з боку європейської громадськості. Чим загрожує це для України?

До ФФУ надійшов лист генерального секретаря ФІФА Жерома Вальке. Українській федерації рекомендували не чинити ніяких дій, спрямованих на зміну керівництва національної федерації аж до 2012 року, коли закінчаться повноваження теперішніх обранців. В іншому разі Україні загрожує призупинення її членства у ФІФА. Потім був ще один лист – від УЄФА. Мішель Платіні достатньо прозоро пояснив: ні про яке Євро-2012 у такому випадку мови йти не може.

Найцікавіше те, що за таких обставин цей конфлікт не принесе вигоди жодній з його сторін. А тим паче невигідний він Україні. Усі мільярдні інвестиції на підготовку інфраструктури євромундіалю підуть коту під хвіст або в кращому випадку значно збільшиться період їх окупності. Не кажучи вже про те, що станеться з іміджем України в очах світової футбольної громадськості.

Жодна з явних чи прихованих сторін, яка так чи інакше бере участь у спорі, не отримає дивідендів від переносу Євро-2012 в іншу країну (є інформація, що УЄФА вже поцікавилася в німців про готовність прийняти європейський форум).

Україна має владнати скандал до 4 лютого. Саме того дня ФФУ повинна остаточно підтвердити, що члени федерації припинили будь-яку діяльність, спрямовану на організацію виборів нового керівництва ФФУ до завершення строку повноважень теперішнього. Інакше Україна може долучитися до Нігерії, Перу та Албанії. Ці країни вже піддавалися санкціям ФІФА за втручання в футбольні справи урядових чиновників.

Коментар до теми

Віктор Анушкевичус, голова Івано-Франківської обласної федерації футболу:
– Ситуація в ФФУ неодноразово обговорювалася на засіданнях виконкому Івано-Франківської обласної федерації футболу. Думки розділилися. Одні говорять, що раз більшість колективних членів ФФУ вимагають проведення позачергового конгресу, то це потрібно робити. Дехто вважає, що чинному керівництву треба дати можливість добути до кінця строку повноважень.

Спочатку від обласної федерації була заява на підтримку чинного президента Григорія Суркіса. Потім цю заяву відкликали рішенням виконкому. Пізніше, коли я за сімейними обставинами був у відпустці, дві сторони нашої федерації ініціювали скликання виконкому і схилялися до проведення позачергового конгресу.

Підводячи підсумок, скажу, що я не прихильник конфліктів. Звісно, в суперечці породжується істина, але в конфлікті є тільки негатив. І те, що сьогодні ситуація вийшла за межі держави, це мінус як для футболу в Україні, так і для іміджу держави в цілому. Є відома теза про те, що краще поганий мир, ніж добра війна. І ця теза дуже тут доречна.

Футбольне листування

З офіційного листа ФІФА до ФФУ:

«… ми вимагаємо від ФФУ:

1. підтвердити, що члени ФФУ припинили будь-яку діяльність, спрямовану на організацію виборів до закінчення строку повноважень керівництва ФФУ у 2012 р.; і, у зв’язку із цим,
2. надати підтвердження від уповноважених керівних органів членів ФФУ того, що вони виконуватимуть цю вимогу.

У випадку невиконання вищевикладених вимог до 4 лютого 2011 р., ми передамо справу до Надзвичайного Комітету ФІФА з вимогою застосування відповідних санкцій згідно зі ст. 14 Статуту ФІФА (призупинення)».

З офіційного листа УЄФА до ФФУ:

«Візьміть до уваги – якщо необхідних заходів не буде вжито, та членство ФФУ у ФІФА буде призупинено, окрім призупинення членства у ФІФА, так само буде призупинено членство ФФУ в УЄФА.

Щоб не було сумнівів, таке припинення, серед іншого, матиме наступні наслідки:

1. афілійовані ФФУ клуби більше не матимуть права брати участь у клубних змаганнях УЄФА;
2. національні збірні команди України більше не зможуть брати участь у змаганнях УЄФА.

Більше того, ми також маємо проінформувати Вас, що одноголосною точкою зору Виконавчого комітету УЄФА є те, що в разі призупинення членства ФФУ в УЄФА, проведення фінального раунду чемпіонату Європи УЄФА в Україні у 2012 році було б нерозумним.

Ми впевнені, що Ви усвідомите серйозність ситуації, та з нетерпінням чекаємо Вашого письмового підтвердження про те, що необхідні заходи з виправлення ситуації вжито до 4 лютого 2011 року».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.