Спорт

Реабілітація і розвиток спорту. У Франківську провели перший кубок зі стрільби з лука для професіоналів, військових та аматорів (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

14-16 червня в Івано-Франківську вперше пройшов кубок міського голови зі стрільби з лука за участю військових. Організатори кубка – ОДЮСШ та релокована з Харкова тренерка, срібна призерка ХХVII Олімпійських ігор 2000 року в Сіднеї та чемпіонка світу зі стрільби з лука Катерина Дубровіна.

Кубок провели серед вихованців ДЮСШ, де недавно відкрили спеціалізацію стрільби з лука, військових, що нині проходять реабілітацію після поранення, пише Репортер.

У змаганнях взяв участь 31 учасник. Спортсмени стріляли з лука на дистанції 60 м і 30 м. Військові та діти – на 10 м. За словами Катерини Дубровіної, змагання такого рівня в Івано-Франківську проводили вперше. А призери кубка отримали нагороди й медалі від Національного олімпійського комітету.

Раніше ми вже робили змагання, але для меншої кількості людей, бо просто не було тоді ще стільки спортсменів. І не було військових, яких ми долучили до цього. А нині вони вже показують свої результати, – розповідає Катерина Дубровіна. – Ми регулярно робимо маленькі турніри. Один із перших був в обласній лікарні. Ми давали хлопцям нагороди, медалі. І ось Саша Зірка вже готується до чемпіонату України серед спортсменів з проблемами опорно-рухового апарату.

Наразі реабілітаційні тренування, які Катерина проводить в обласній лікарні, регулярно відвідує близько 10 військових.

Інші долучаються в момент занять. А декотрі потрохи тренуються на стадіоні разом з учнями ОДЮСШ. Наприклад,  Олександр Зірка їздить майже кожен день, щоб підготуватися до змагань.

Він стріляє на 30 м і зараз став на змаганнях другим – програв тільки одній дівчинці. Інші військові мали на кубку окрему категорію на 10 м, а Саша вже на 10 м не стріляє, бо це не його рівень, – додає Дубровіна. 

Катерина Дубровіна переїхала до Франківська через вторгнення. Каже, місцеве представництво олімпійського комітету на чолі з Мирославом Карабіним одразу пропонувало їй запустити в ОДЮСШ спеціальність зі стрільби із лука. Однак, на це потрібно було багато ресурсу.

Читайте також: У Косові «План Б» одягає військових у модні принти

Але згодом спорядження для школи зі стрільби з лука у Франківську погодився профінансувати благодійний фонд Parimatch Foundation. 

Я приїхала з Харкова зі своїм луком. Мала ще два дитячих і декілька стріл. І нам дуже потрібно було спорядження для занять. І от вийшло, що Parimatch Foundation нам власне допомогли цю школу відкрити. Якби не вони, я б нічого не починала. Нині я все одно витрачаю гроші зі своєї зарплати, щоб купити стріли, бо в мене діти ВПО, військових, з неповних або малозабезпечених сімей, або ті, в кого взагалі немає батьків, – говорить Катерина Дубровіна.

Про школу стрільби з лука при ОДЮСШ швидко дізналися у Франківську.

Катерина Дубровіна розповідає, що люди постійно підходять, цікавляться, долучаються. Так Катя і познайомилася з Наталкою Найдою, яка запросила її долучитися до проєкту із реабілітації поранених військових – «Петрос». Вони стали їздити у лікарні до поранених військових із майстеркласами. Підтримують ініціативу благодійні організації.

Читайте також: З війни на весілля. Франківці Ася та Богдан чекають побратимів на свято

Проєкт «Петрос» отримав фінансування американського благодійного фонду Razom for Ukraine на якісні інструменти, розхідники для майстер-класів, стільці та столики. Зокрема, і щит для тренувань військових у стрільбі з лука в обласну лікарню. А місцевий підприємець  Василь Феценець виготовив деревʼяні ніжки для щита.

Разом із Дубровіною  стрільбу із лука у Франківську викладає віднедавна і харківський тренер Геворг Алексанян – він переїхав сюди на запрошення Катерини. Катя каже, в нього значно більший саме тренерський досвід. І за підсумками останнього чемпіонату команда франківських лучників обіграла харківських. Попереду у них кілька етапів та фінал кубка України. 

23 червня в Чернівцях завершився перший етап кубка України «Кубок Буковини». Франківські лучники здобули там перші нагороди. В особистому заліку друге місце посів Данило Винничук. А в мікс-команді франківці виграли у найсильніших областей – Сум, Чернівців та Львівщини.

Це гарний початок для нашої області! – каже Катерина Дубровіна.

Авторка: Ольга Суровська

Фото: Марко Повх

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.