Спорт

Прикарпаття хоче медалей

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Олімпіада в Лондоні добігає кінця. Для спортсменів з Івано-Франківської області поки що враження від неї більш негативне, ніж позитивне.

 

Гонтюк розчарував

Напевне, найбільшим розчаруванням лондонська Олімпіада стала для дзюдоїста з Надвірної Романа Гонтюка. На дворазового олімпійського призера покладали багато надій. Та ні він, ні будь-хто інший з українських дзюдоїстів так і не здобув медалі.

Бразилець Тіаго Каміло, теж дворазовий призер Олімпіад, був сильним суперником. Гонтюк домінував по ходу сутички. Та на третій хвилині сталося неймовірне — українець припускається помилки, і бразилець, миттєво взявши «іппон», оформляє дострокову перемогу.

Старший тренер чоловічої збірної з дзюдо Віталій Дуброва після сутички говорив про суддівство. «Рома провів 5-6 атак, але суддя мовчав, — розповів тренер. — Коли арбітр дав перше зауваження бразильцю, це було справедливо. Але бокові судді показали, що потрібно обоюдне.

І далі Рома провів стільки атак!.. Якби у бразильця було два «шідо» чи його хоча б не дали Гонтюку, все склалося б по-іншому. Йому не довелося б так бігти в атаку, він боровся би обережніше. А так хід сутички був зламаний, Рома старався заробити перевагу, але на краю килима помилився і пропустив кидок».

Сам Гонтюк у небагатослівних інтерв’ю був жорсткішим до себе.

«Можна говорити, що мене засудили, або що жереб був до мене неприхильний, — казав він. — Причин знайдеться мільйон. Але я думаю, що головна проблема в мені: хочеш на олімпійський п’єдестал — потрібно перемагати і себе, і суперників, і суддів».

Наконечний — Шостий на коні

У неділю, 29 липня, в боротьбу вступили українські гімнасти. У чоловічій збірній на своїй першій Олімпіаді змагався калушанин Віталій Наконечний. У кваліфікаційному раунді він разом із колегами по команді показав сьомий результат і вийшов до командного фіналу. Крім того, набрав 14,933 очка та шостим вийшов у фінал вправи на коні.

Наступного дня наш гімнаст разом з Миколою Куксенковим, Ігорем Радівіловим, Олегом Степком і Олегом Верняєвим закінчив командний фінал з сумою 271,526 бала. Це був третій результат, але недовго. Збірна Японії, яка стала четвертою, подала апеляцію, її задовольнили, додавши до оцінки сім десятих. Японці одразу «переїхали» на друге місце, а українці на четверте. Подавати апеляцію на оцінку японської збірної наша делегація не мала права — оскаржувати можна бали лише своєї команди.

У неділю, 5 серпня, Наконечний виступив у фіналі вправи на коні. Він набрав 14,766, шосте місце.

Спортивна гімнастика, чоловіки

Фінал вправи на коні
1. Крістіан Беркі (Угорщина) — 16066
2. Луїс Сміт (Великобританія) — 16066
3. Макс Вітлок (Великобританія) — 15600
…6. Віталій Наконечний (Україна) — 14766

Ісаков не заплив до півфіналів

У двох видах плавання виступав іванофранківець Олександр Ісаков, та в кожному вибув вже на попередньому етапі. У чвертьфінальному запливі стометрівки на спині він приплив четвертим. Показав час 0,55,43, що на 0,21 секунди гірше за переможця запливу Джорджа Бовелла з Трінідада й Тобаго.

За кілька днів Ісаков уже плив 200 м на спині. Тут він фінішував шостим з результатом 2:00,78 і помітно відстав від переможця Габора Балога з Угорщини (1:56,98). Загалом час Ісакова виявився 30 м серед усіх чвертьфіналістів, з котрих далі пробилися лише 16 спортсменів.

Плавання, чоловіки

100 метрів на спині, попередній етап
1. Джордж Бовелл (Трінідад і Тобаго) — 55,22
2. Омар Пінзон Гарсія (Колумбія) — 55,37
3. Педро Медель (Куба) — 55,40
4. Олександр Ісаков (Україна) — 55,43

Плавання, чоловіки

200 метрів на спині, попередній етап
1. Габор Балог (Угорщина) — 1:56,98
2. Педро Олівейра (Португалія) — 1:58,83
3. Даррен Мюррей (Південна Африка) — 2:00,01
…6. Олександр Ісаков (Україна) — 2:00,78

Франківськ уболіває за Христю

Одразу у двох видах програми в Лондоні стартує легкоатлетка з Івано-Франківська Христина Стуй — біг на 200 мет­рів та естафета 4х100 м. Першим у її програмі була 200 метрівка. У понеділок, 6 серпня, на відбірному раунді Стуй пробігла за 22,66 секунди, показала третій результат (і найкращий для себе), пройшла до півфіналу.

Півфінал відбувся вже наступного дня. Христина у третьому забігу показала четвертий час і не змогла пробитися у ТОП-8.
Перший естафетний забіг 4х100 м стартує у четвер, 9 серпня. На ньому Христина разом з трьома іншими українками боротиметься за путівку до фіналу, який відбудеться наступного дня.

Легка атлетика, жінки

200 м, попередній етап
1. Саня Річардс-Росс (США) — 22,48
2. Лаверн Донс-Феретт (Віргінські острови) — 22,64
3. Христина Стуй (Україна) — 22,66
Легка атлетика, жінки

200 м, півфінал
1. Саня Річардс-Росс (США) — 22,30
2. Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс (Ямайка) — 22,34
3. Христина Федоріва (Росія) — 22,65
4. Христина Стуй (Україна) — 22,76

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.