Спорт

Мотобоєць

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

З 28‑річним іванофранківцем Сергієм Чмілем «Репортер» зустрівся на фінальному етапі Кубка України з мотокросу (Західний регіон), який недавно відбувся у селі Вербовець Косівського району. Нині він є одним із найсильніших мотокросменів України.

З першого погляду про цього чоловіка не скажеш, що він займається таким агресивним видом спорту, як мотокрос. Незважаючи на шалений адреналін під час заїздів, поза трасою Сергій Чміль є дуже спокійною людиною.

У Чмілів мотокрос – сімейна справа. Колись ним займався дідусь Сергія, потім – батько. Тож не дивно, що й він також обрав цей спорт. Сергій Чміль займається мотокросом з 12 років, а на мотоцикл сів навіть трохи раніше.

Нині він виступає у найпотужнішому класі мотоциклів, який є в Україні – до 500 см3. Його залізний кінь – Honda 450 минулорічного випуску. Цього сезону Сергій у чемпіонаті України з мотокросу йде п’ятим. У чемпіонаті з суперкросу – другим, а у кантрі кросі – першим. Напрестижніший з них турнір – чемпіонат з мотокросу.

На одному з етапів Чміль зійшов з траси через поломку мотоцикла. Наразі до кінця сезону ще є час, тому є й можливість покращити свої позиції. «Цього сезону хочу потрапити до трійки призерів, – каже Сергій. – Також хочеться зайняти перше місце у суперкросі. Наразі в мене з лідером чемпіонату однакова кількість очок, тому шанси доволі непогані».

Чміль не обмежується Україною. Бере участь у чемпіонаті Європи. У 2007 році він проїхав усі 12 етапів та зайняв 10 місце. Це – турнір надзвичайно високого рівня, етапи відбуваються по всій Європі, від України до Німеччини та Прибалтики.

Через обмежені фінансові можливості цього року Сергій узяв участь тільки в одному етапі європершості, в Чернівцях, зайняв 14 місце.

У мотокросі бувають доволі неприємні випадки. У 2005 році Чміль впав на змаганнях в Алушті та зламав собі руку. «Перелом був дуже складний, з розривом зв’язок, – розповідає він. – Але зараз усі функції руки вже майже відновилися. Різні проблеми бувають у всіх мотокросменів, трапляються гірші травми».

Чміль тренується як мінімум тричі на тиждень. Переважно на трасах у Тисмениці. Нині там є два треки – мотокросовий та суперкросовий. Колись трасу мав і Івано-Франківськ, на військовому аеродромі. Але нині її закинули.

На Кубку України на Косів-щині трасу трохи зіпсував дощ, і було слизько. Та це не завадило Сергієві приїхати першим у своєму класі та вибороти золоту медаль.

Кожен спортивний рік для мотокросмена починається в березні, а закінчується в жовт-ні. Попереду ще багато стартів, і про здобутки Сергія Чміля з Івано-Франківська ми почуємо ще не раз.

Довідка

Мотокрос – один з видів мотоциклетного спорту. В мотокросі замкнута траса має ґрунтове покриття, зазвичай з додатковими перешкодами – природні чи спеціально насипані гірки, трампліни, повороти.

Суперкрос – різновид мотокросу – гонки на рукотворній трасі, переважно невеликої довжини з великою кількістю трамплінів та поворотів. Таку трасу споруджують на стадіонах (іноді в закритих приміщеннях).

Кантрі крос – поєднання усього кращого з різних видів мотоспорту. Основна ідея – загальнодоступність. Участь можуть взяти практично всі, в кого є мотоцикл чи квадроцикл.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.