Спорт

Ла Масія – іспанська кузня зірок

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Після  череди провальних, у всіх значеннях, сезонів Барселона схоже нарешті відроджується із попелу. Головна причина, завдяки якій «Барса» змогла не просто вийти із кризи, а навіть виграти Ла Лигу у минулому сезоні, це молоді таланти та вихованці академії. Саме вони дозволили клубу із серйозними фінансовими труднощами повернутися до когорти топ-команд Європи. Звичайно, без такої топової та першокласної академії, як «Ла Масія», відродження й перебудова «Барселони» зайняли б значно більше часу, зусиль, а головне – фінансових витрат. В минулому переможному сезоні за «Барсу» зіграли й допомогли здобути чемпіонство такі вихованці системи клубу: Гаві, Фаті, Бальде, Серхіо Роберто та Ерік Гарсія.

Згадаємо сім найкращих випускників академії «синьо-гранатових» за весь час її існування і доведемо, що «Ла Масія» – одна з найкращих академій з футболу.

Ла Масія - іспанська кузня зірок

7 місце – Жерар Піке

Жерар Піке –  типовий приклад для «Барселони», коли футболіст, який вирушив у пошуках ігрової практики, повернувся, щоб стати основним гравцем на «Камп Ноу». Жерару не просто вдалася подібна комбінація – після повернення у Бару він став справжньою легендою клубу та одним із найкращих центральних захисників кінця нульових – початку десятих.

У 2008 році він повернувся в Каталонію з «Манчестер Юнайтед» за 5 мільйонів євро, і з того часу був надважливим гравцем на полі та лідером у роздягальні, провівши понад 600 матчів за клуб.

6 місце – Серхіо Бускетс

Серхіо Бускетс є одним з найвидатніших та найбільш унікальних півзахисників Ла Ліги свого покоління. Перед тим як перебратися в академію «Барселону» у 2005 році, він виступав в академіях Лериди, Андалусії та інших клубів.

У 2008 році Гвардіола (якого ми ще згадаємо у нашому списку пізніше) став ставити Бускетса в основну тієї самої непереможної команди, яка виграла требл у 2009 році,  а його якості на футбольному полі найкраще схарактеризував Вінсенте Дель Боске: “Якщо ви подивитеся всю гру, ви не побачите Бускетса, але якщо ви подивитеся  на Бускетса окремо, то побачите всю гру”.

Бускетс – унікальний гравець, який змінив позицію опорника та був одним з основних творців успіху одразу кількох успішних поколінь «Барси».

5 місце – Хосеп Гвардіола

Йохан Кройфф назвав Пепа Гвардіолу одним із найкращих півзахисників свого покоління, і посперечатися із голландцем дуже важко. Нащадками  стилю та манери гри Хосепа можна сміливо назвати таких центральних хавів, як Хаві, Іньєста і Сеск Фабрегас. Гвардіола приєднався до Ла Масії в 13 років, і протягом шести сезонів крок за кроком йшов до свого дебютного матчу в основному складі. Його дебют відбувся у грі проти Кадіса у 1990 році, а  2001-му Луї ван Гаал довірив Пепу капітанську пов’язку. Варто відзначити ще й ту неймовірно успішну спадщину, яку Гвардіола залишив у «Барсі» як коуч, але про його тренерську кар’єру ви й самі все прекрасно знаєте.

4 місце – Карлес Пуйоль

Пуйоль, можливо, був не найбільш підходящим футболістом для «Барселони» за стилем гри. Його брутальна, запекла та жорстка манера вибивалася із загальної картини команди. Однак центрбек став культовим гравцем для власних фанатів Ла Ліги та одним із найкращих капітанів в історії клубу зокрема та футболу загалом. Він прийшов в академію в 1995 році, граючи на позиції півзахисника, а потім перейшов у центр оборони. Карлес мав пропозицію перейти у Малагу в молодому віці (аби отримати ігрову практику), але дивлячись, як прогресує його друг Хаві, прийняв рішення залишитися, і не прогадав – Пуйоль став капітаном і легендою клубу, якому присвятив усе своє футбольне життя.

3 місце – Андрес Іньєста

У 12 років юнака Анреса вигнали зі школи «Альбасете», що стало для нього серйозним ударом. Однак «сталевий» характер допоміг йому не опустити руки та стати великим футболістом. Після зарахування в «Ла Масію» та шести років тренувань Андрес дебютував за «Барселону» у 2002-му. З командою він виграв 35 трофеїв за 22 роки, включно з дев’ятьма титулами Ла Ліги й чотирма кубками Ліги Чемпіонів. Іньєста показував неймовірний футбол у Ла Лізі, поєднуючи у своїй грі яскраві моменти та високоінтелектуальну роботу на полі.

А  у 2010 році він допоміг національній команді Іспанії стати чемпіонами світу, забивши єдиний і переможний гол збірній Нідерландів у фіналі мундіалю.

2 місце – Хаві

Хаві – найкращий плеймейкер свого покоління і втілення «стилю «Барселони – тікі-така» в живу людину та гравця. Хаві приєднався до Ла Масії ще зовсім дитиною – в 10 років. У тому віці він хотів бути схожим на Майкла Лаудрупа, який був улюбленим його футболістом. Однак, в молоді роки Хаві ніколи не виділявся на фоні інших футболістів академії та не був найкращим серед них. Але неймовірна робота над собою за часи перебування в «Ла Масії» зробили із нього одного із найкращих півзахисників усіх часів.

“Мені пощастило, що мене виховала «Барселона», – зізнавався він. І дійсно, Хаві став живою легендою каталонського гранда.

1 місце – Ліонель Мессі

Без сумнівів, Лео Мессі – найкращий вихованець футбольної школи Ла Масії. Аргентинець перебрався в «Барсу» з «Ньюеллз Олд Бойз» у 2001 році. Попри всі складності та невтішні прогнози критиків у Каталонії на нього зробили ставку…і не прогадали! Розуміючи, що у них в руках дивовижний талант, керівництво «Барселони» погодилася оплатити його лікування після того, як йому поставили діагноз дефіцит гормону росту.

Через 35 трофеїв та 672 голи та купу індивідуальних нагород  боси «Барси» точно зрозуміли, що це було найкраще рішення, яке вони коли-небудь приймали…

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.