Спорт

Чемпіони заслужили підтримку

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Обласну федерацію кікбоксингу у версії IAKSA зареєстрували на Прикарпатті у 2008 році. То була ініціатива тренера Володимира Вострецова. Його вихованці неодноразово успішно виступали на обласних змаганнях із таеквондо, кік-джицу, карате, інших напрямків східних єдиноборств. Тож коли видалась можливість серйозно зайнятися кікбоксингом, Вострецов вирішив спробувати.

Першими ластівками були Іван Грушка та Віталій Мерінов, які вже з першого свого міжнародного турніру в Ялті привезли по дві золоті нагороди у двох розділах кікбоксингу. Далі були перемоги на чемпіонатах і Кубках України, а відтак і поїздки на чемпіонати світу. Спортсмени не осоромили Прикарпаття на світових форумах, і нині є майстрами спорту міжнародного класу, за їхні результати тренеру присвоїли звання заслуженого.

До своїх титулованих колег підтягуються чемпіони України в юнацькому віці: Влад Харламов, Любомир Озгович, Роман Ковальський. Зі спортсменами також займається тренер Ігор Хомин, який давно практикує цей вид спорту.

«За ці кілька років Івано-Франківщина стала настільки відомою у кікбоксерському співтоваристві, що кожного разу перед чемпіонатами України нам телефонують з інших регіонів і питають, кого веземо на змагання, – розповідає Володимир Вострецов. – У нас є можливість виставити повноцінну команду на чемпіонат України, навіть 15 спортсменів, і більшість з них повертатимуться з медалями. Так само можемо делегувати п’ятьох-шістьох прикарпатців на чемпіонат світу, але все впирається у фінанси. Звісно, нам допомагає і обласне управління спорту, і крайова організація ФСТ «Україна», і обласна дитячо-юнацька школа олімпійського резерву з боксу. Але цього не вистачає».


Ярослав Недоляк і Володимир Вострецов разом із новоспеченими майстрами
спорту міжнародного класу з кікбоксингу — Віталієм Меріновим та Іваном
Грушкою. Березень 2010 року

В Україні паралельно існують федерації кількох версій кікбоксингу. Найбільш розповсюджена – WAKO, менш «розкрученою» є IAKSA, працює також федерація WPKA. Це своєрідні аналоги світових боксерських версій. Та нині ходять розмови про проведення спільного чемпіонату України для спортсменів усіх цих версій. За словами Вострецова, не за горами їхнє об’єднання та включення кікбоксингу до програми Олімпійських ігор. За такого розвитку подій, Прикарпаття одразу матиме потужну команду спортсменів.

Цього місяця у Павлограді на Дніпропетровщині відбудеться Кубок України з кікбоксингу, а у жовтні кікбоксерська еліта збереться в Італії на черговий чемпіонат світу. Наразі важко сказати, який склад спортсменів представлятиме на цих турнірах нашу область. До прикладу, у 2009 році на честь чемпіонів світу Івана Грушки та Віталія Мерінова чотири рази в Італії звучав гімн України. А минулого року на чемпіонат світу вдалося відправити лише Грушку. З турніру, де беруть участь близько 4 тис. спортсменів, він привіз золоту та срібну медалі. Франківська влада на це не відреагувала.

За словами Ярослава Недоляка, голови обласної федерації кікбоксингу, нині у світі цьому спорту приділяють все більше уваги, а от на Прикарпатті – не дуже. «Я вже не один рік очолюю обласну федерацію, і ми маємо великі напрацювання, спортсмени стабільно показують високі результати, тренери вкладають душу в своїх вихованців, – говорить Недоляк. – Але чомусь на нашому місцевому рівні на це ніхто не дивиться. Перед мікрофоном легко говорити, що ми готові розвивати спорт і готувати чемпіонів світу, але, крім розмов, це треба ще й робити. А самотужки кікбоксинг практично неможливо культивувати. Хочеться, щоб на наші здобутки нарешті звернули належну увагу спортивні чиновники міста і області та спонсори».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.