Культура

Живопис війни. У Франківську показують виставку картин «Маріуполь на межі»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулого тижня до Івано-Франківська приїхала виставка «Маріуполь на межі». Її авторами є дві художниці з Донбасу – Ганна Торкаєнко й Олена Украінцева написали на двох 26 картин. Пейзажі Маріуполя, портрети бійців, інше – жінки малювали просто на блокпостах.

zhyv1

Ганна Торкаєнко – з Донець­ка, до Маріуполя переїхала через окупацію. У місцевій «Лізі вільних художників Ars Altera» познайомилася з Оленою Украінцевою. Жінки кажуть, що інтуїтивно відчули одна одну. Тому вирішили створити спільний проект – через живопис передавати воєнне життя прифронтового Маріуполя. Кажуть, їм хотілося показати місто, яке вже рік тримається на межі миру та війни.

Загалом робота була не простою, іноді ризикованою – особ­ливо виїзди на блокпости.

«Сидимо малюємо пейзаж, – з усмішкою пригадує Олена Украінцева. – Хлопці, які йшли передавати зміну, сказали, якщо почуємо постріли, то щоб тікали в найближче укриття. А ми покивали головами та й продовжили».

«Через мистецтво ми прагнули передати емоції та сподівання солдатів на передовій. Вони відкрито розмовляли з нами, погодилися позувати, – розповідає Ганна Торкаєнко. – Портрети малювали по два екземпляри – один забирали собі, а інший дарували бійцям. Щоправда, брали не всі, бо у декого сім’ї й досі не знають, що вони воюють».

Processed with VSCOcam with e1 preset

До Франківська виставка «Маріуполь на межі» приїхала з Ужгорода. За словами художниць, відбулось це дуже спонтанно і швидко.

«З Івано-Франківськом ми знайомилися по телефону, – пригадує Олена Украінцева. – Говорили з головою тутешньої Спілки художників Миколою Якимечком, а потім із директором краєзнавчого музею Ярославом Штиркалом. Зустріли нас дуже тепло і щиро. Уже за кілька годин після приїзду виставка була готова до відкриття».

«Ми приїхали, аби люди не замикалися на рівні свого регіо­ну. Треба більше подорожувати, спілкуватися, знайомитися, бути соціально активними, – наголошує Торкаєнко. – Потрібно знаходити сили виходити за рамки побутових проблем. Якщо ти можеш допомогти людині – значить тобі не зовсім погано».

Загалом маріупольські художниці представили 26 картин. Писали в усіх жанрах реалістичного живопису: портрети, пейзажі. Є й натюрморт, але не звичайний – військовий. Композиція складається з наплічника, армійських черевиків, аптечки. Рамки для картин є унікальними, адже зроблені з підручних матеріалів – уламків від ящиків з боєприпасами, гільз від патронів тощо.

zhyv2

На виставку завітали також і бійці АТО, які зокрема служили і в Маріуполі.

«Дякую, що не забуваєте. Це – підтримка, яка багато означає для нас, – говорить Богдан Лучин, старшина франківської спецроти міліції, який служив на Донбасі. – У роботах гарно передані вирази облич солдатів. Вони сумні, бо, наприклад, спостерігаючи навколо зруйновані будинки, розумієш, скільки людського горя за цим ховається. Для нас ці картини – своєрідний спогад, вони нагадують про наше перебування в Маріуполі».

За словами Богдана Лучина, у картинах немає жодної вигадки. Це саме те, що досі іноді сниться бійцям, справді нинішній Маріуполь і справжні емоції – страх, розпач, біль.

В Івано-Франківському крає­знавчому музеї виставка триватиме до 30 листопада. Потім роботи повезуть до Львова, а там і до інших міст. Аби українці більше знали, пишалися, пам’ятали.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.