Культура

Завдяки франківчанці Ліді Зінько у Франції дізнаються про українську молоду поезію

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
У середу, 7 березня, в Українському культурному центрі в Парижі та у п’ятницю, 9 березня, в театрі Carré 30 у Ліоні пройдуть прем’єрні покази театрального перформансу Re-co-naissance et dignité. Поставив його французький режисер Клеман Перетятко.

Re-co-naissance et dignité — це спільний проект Клемана Перетятка (театральна компанія «Collapse» ) та мисткині з Івано-Франківська Ліди Зінько. Він є частиною творчого циклу «45 millions d’Ukraine» («45 мільйонів українців»), який об’єднує театральні постановки на українську тематику.

«Ми обрали саме цих молодих поетів, оскільки майже всі вони народились у незалежній Україні та не знали радянського режиму. Вони дорослішали під час подій Майдану, які вплинули на їхнє світосприйняття. Це — покоління, яке хоче вільно обирати майбутнє своєї країни», — розповідає режисер Перетятко.

Назва проекту символізує етапи визнання культури суспільством: naissance — народження культури, connaissance — знайомство з нею, reconnaissance — народне та міжнародне визнання. Слово «dignité» (гідність) відсилає до Революції Гідності, яка стала символом молодого покоління українців.

Дату заходу теж обрали не випадково: організатори вирішили віддати данину пам’яті Тараса Шевченка до дня його народження — 9 березня.

Основою театрального перформансу стали тексти молодих українських поетів. Серед них і співавторка проекту з Івано-Франківська Ліда Зінько, музикантка, поетка, авторка пісень, яка нині мешкає в Ліоні (Франція).

Також учасниками перформансу стануть: Богдан-Олег Горобчук (Житомир), Елла Євтушенко (Київ), Лесик Панасюк (Житомир), Дарина Гладун (Хмельницький), Тарас Малкович (Київ).

В одному дійстві поєднаються сучасний театр, відеопоезія та театр тіней, відправною точкою для яких стали вірші.

«Я переконана, що українська поезія нічим не поступається європейській, — каже Ліда Зінько. — У нас багато молодих талантів, які, на жаль, мало відомі в широких колах. Проект Re-co-naissance et dignité — спосіб відкрити нову українську поезію не лише для французької публіки, але й для української діаспори у Франції».

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.