Культура

Як теплішає Франківськ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Минулого року, 8 квітня, вперше заговорили про створення ініціативи «Тепле місто». Тоді для багатьох франківців це були якісь утопічні ідеї. Минув рік. І ці ідеї вже не виглядають нереальними.

IMG_9924
Звітування не обійшлось без подарунків від партнерів

 

Без політики. Послухати про досягнення та плани «Теплого міста» у громадський ресторан «UrbanSpace 100» зібралося чимало людей.

Один із засновників середовища Юрій Филюк одразу нагадав, що організація не має політичних амбіцій, жодних партій, кандидатів не просуває. Нині є дві офіційні структури – громадська організація «Тепле місто» та однойменний благодійний фонд. Вони мають спільні статутні цілі і взає­модіють. Також Филюк представив управлінську команду, що складається із 13 людей, і 23 бізнес-партнерів, без яких розвиток «Теплого міста» був би неможливим.

Візуальний стиль. За словами куратора проекту Ганни Бурлаки, логотип Івано-Франківська став одним із найкращих у світі. Наприклад, увійшов у шорт-лист фестивалю «Каннські леви» та в п’ятірку найкращих логотипів у світі минулого року.

З цим лого почали випускати сувеніри, їх виготовляє місцевий виробник – майстерня «Шуфля». Сувеніри також уже відомі у багатьох країнах, а футболки з козаком мають президент Естонії і навіть плем’я масаїв у Кенії.

«UrbanSpace 100» – це перший в Україні громадський ресторан. Зак­лад увійшов у п’ятірку найкращих проектів соціального підприємництва. Він унікальний, бо має 100 власників, які вклали свої гроші на відкриття без повернення. Усі зароблені кошти вкладатимуть у розвиток міста. За словами куратора Юлії Ляхович, за три місяці роботи ресторан відвідали понад 24 тис. людей. Тут же провели більше 40 різних заходів.

«Теплий Арт» – це культурно-мистецький проект «Теплого міста», про який звітувала Ліля Гоголь. Вони вже провели кілька цікавих лекцій про сучасне мистецтво. З червня у Франківську планують робити арт-резиденції для відомих митців із різних країн, які будуть жити у місті та створювати тут цікаві арт-об’єкти.

У червні на арт-резиденцію чекають художника світового рівня Павела Альтгамера з Польщі.

«Це все одно, що у Франківськ приїде «Rolling Stones» чи Мадонна, – коментує Юрій Филюк. – У сучасному мистецтві це найвищий рівень. Ми довго домовлялися, аби Павел включив у свій графік приїзд до Франківська. Це подія для України, не лише для міста».

Грюнвальдська – ідеальна вулиця. За словами кураторів проекту, архітекторів Андрія Назаренка та Христини Косьмів, нині завершується аналіз цієї вулиці.

«Ми оцифровуємо її та малюємо у 3D, – розповідає Назаренко. – Також ведемо переговори зі спеціалістами із Швеції та Німеччини, які допомагатимуть консультаціями. Домовилися про геодезичну зйомку з Прикарпатським земельним центром».

У червні представлять концептуальний проект. Туди ще можна вносити пропозиції від мешканців.

«З однієї вулиці ми хочемо показати зразок ідеального міста, – пояснює Филюк. – Тут є всі елементи: два сквери, житлові, муніципальні будинки, бізнес. За 5-7 років хочемо перетворити вулицю на, можливо, найкращу в Європі».

«Вивіски». Коротко про проект розповів дизайнер Василь Гошовський. Його завдання – спонукати підприємців позбуватися жахливих вивісок. Гошовський готовий розробляти макети безкоштовно. Каже, вже отримав 18 замовлень, з яких розроблено 16 макетів, а два реалізовано.

«Гарячий спорт». Ініціатор проекту Сергій Караванець останнім приєднався до «Теплого міста». За місяць вже є чим хвалитися.

Створили перший соціальний біговий клуб «Gutsui Run». 20-21 червня проведуть фестиваль «40 відтінків спорту». Обіцяють сорокагодинний нон-стоп марафон у районі озера, коледжу фізвиховання і парку Шевченка.

IMG_9935

«Це будуть одиночні види спорту, парні, командні та сімейні, – говорить Караванець. – Будемо розвивати спорт, надавати йому формату шоу, нових цінностей, цікавих глядачам і спонсорам».

Про «Тепле Веломісто» розповідав Віктор Загреба. За його словами, Франківськ є дуже придатним для роверів, але хочуть зробити одним із найкращих в Європі. У здобутках – інформаційна робота серед мешканців, «Велопатруль», зимовий «Велодень» і «Велошкола». У планах активістів – операція «Велопарковка», хочуть за рік поставити не менше 100 парковок.

«Місто дружнє до дітей». Це другий архітектурний проект «Теплого міста», спільно з ГО «Мами Прикарпаття» та департаментом містобудування та архітектури. В листопаді оголосили міжнародний архітектурний конкурс, завдання для учасників – розробити у центрі міста зручний і цікавий простір для дітей. У конкурсі вже зареєструвалися 482 учасники із 60 країн, 1 червня журі оголосить переможців.

Наглядова рада. «Насправді у структурі «Теплого міста» є управлінська команда і вона працює. Але щоб організація відображала інтереси аудиторії, важливо, аби були люди, які б направляли», – пояснює Юрій Филюк. До ради увійшли 12 людей – бізнесмени, митці, громадські діячі, фахівці зі стратегій з Франківська, Львова, Києва та Москви. У березні вже була перша стратегічна сесія, на якій ці люди розробили візії розвитку міста на два, п’ять і десять років.

Два роки. «У міста має бути стратегія мінімум на 20 років вперед, – говорить Филюк. – Тоді виникатиме менше питань з озером, парками, парковками, іншим. Це робитиме не лише «Тепле місто», максимально має бути залучена громада. Стратегію будемо ініціювати в листопаді».

Щороку в місті мають з’являтися два нових бізнеси, три середовища, 12 нових проектів, співвідношенням 50 / 50, тобто 50 % – «Тепле місто», а 50 % – громада.

«200 тисяч євро на рік – такий оборот ми хочемо через два роки, – розповідає Юрій Филюк. – Це гроші на адміністрування і реалізацію проектів. Ще мають бути 100 активних членів і мінімум 1000 прихильників».

П’ять років. Сформована стратегія міста, є соціальна перспектива, зростання якості життя. «У Львові за останніх 10 років добробут середнього мешканця збільшився утричі, зауважує Филюк. – Хочемо таке у Франківську».

У місті щороку з’являється вже п’ять нових бізнесів, сім середовищ і 30 проектів з співвідношенням 20 / 80.

«Тобто лише 20 % робить «Тепле місто», а решту громада, – коментує Юрій Филюк. – Через рахунки проходить 1 млн. євро. БФ «Тепле місто» вже буде зворотним донором. Ініціативи матимуть можливість подаватися на фонд і використовувати ці кошти».

10 років. Стратегія міста реалізується. Поява нових бізнесів – 30 на рік, 15 середовищ, 100 ініціатив. Співвідношення 20 / 80. Через рахунки «Теп­лого міста» проходить 10 млн. євро на рік, є 300 активних членів і 10 тисяч прихильників.

Гарно? Тоді до роботи!

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.