Культура

Вистави, концерти, презентації. У Франківську пройде масштабний фестиваль харківської культури

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську з 12 по 15 вересня пройде мультижанровий фестиваль «Харків (не)релокована культура».

У рамках фестивалю франківцям та гостям міста покажуть вистави, концерти, презентації книг та виставки фотографій, пише Репортер.

Вистави, концерти, презентації. У Франківську пройде масштабний фестиваль харківської культури

Мета проєкту – ознайомити з митцями, їхніми напрацюваннями за період страшної війни, – каже голова національної спілки театральних діячів України Богдан Струтинський.

Зараз Харків є єдиним обласним центром підконтрольної Україні території, де діє заборона влади на проведення масових заходів. Тож головною метою проєкту є дати можливість культурі Харкова показати глядачам свої напрацювання у більш безпечного регіоні.

Назва фестивалю – «(не)релокована культура», де частка «не» взята в лапки, – говорить кураторка театральної програми фестивалю, деканка театрального факультету Харківського університету мистецтв Яна Партола. – Це стан, який постійно змінюється – сьогодні ти тут, завтра там. А ще це внутрішній стан, коли твої друзі розкидані по світу. Тож дуже важливо мистецтво не ставити на паузу. Коли війна почалася, все завмерло, але саме харківські митці чи не перші почали виходити з цього трансу, спускатися в підземку і показувати свою творчість.

Глядачам покажуть шість вистав різних харківських театрів. Це і «Калинова сопілка» за твором Оксани Забужко від харківського театру ляльок, і еротична вистава «Місто» за романом Валерʼяна Підмогильного від Харківського драматичного театру. Є вистава для дітей «Жираф Монс». І, звісно, вистави на тему війни: «Нехай щастить», «Веселка на Салтівці».

Вистави, концерти, презентації. У Франківську пройде масштабний фестиваль харківської культури

Театр зараз – це одна сімʼя. Вперше ми приїхали з виставою у Франківськ у квітні 2022, грали на камерній сцені. Нас підтримав Франківськ, без запитань, і цей жест був дуже потрібний, – каже головний режисер Харківського драматичного театру імені Шевченка Степан Пасічник. – Для мене стояло запитання, як робити те, що я роблю у цей час. Вистава «Нехай щастить» відкрила двері й додала повітря, в якому я міг почати дихати. Ми їздили з нею на фронт. Після вистави в очах військових, що театр потрібний і під час війни.

Читайте також: Мріяв про сцену. Франківський лялькар Дмитро Редька про магію театру і любов до професії

Більшість театральних подій пройдуть у приміщенні франківського драмтеатру. Там же, у фоє, розташувалися виставки фотографа Олександра Осіпова, студії Aza Nizi Maza та «Антитекст» від Харківського літературного музею.

Ми хочемо, щоб для нашого театру це був не просто проєкт, а напрацювання співпраці, – каже гендиректор франківського драмтеатру Ростислав Держипільський. – Ми театр – живий організм і ми відкриті до спільних ідей. Поки що ми всі зустрілися у Франківську, а після перемоги – вже буде у Харкові.

Також фестиваль познайомить з книгами від харківського видавництва «Фоліо», яке сильно постраждало від російського ракетного удару. Будуть і дискусії, які також пройдуть у фоє театру.

Я люблю фразу «Культура є частиною національної безпеки України». Я знаю, що зараз не так, але це потрібно візуалізувати, – каже актор, журналіст та радіоведучий радіо Накипіло Кирило Лукаш. – Цей проєкт зшиває країну правильними культурними нитками – зʼєднує схід і захід. Таке зшивання було потрібне набагато раніше. Я надіюся, що на ці чотири дні вийде створити тут наш рідний Харків, який ми дуже любимо. Дуже важливо, щоб франківці це відчули і діалог відбувся.

На презентації та виставки вхід вільний. Квитки на концерти та вистави можна купити на сайті організатора фестивалю.

Читайте також: Спати над валилом, гуцульське джакузі та ліжники за три години. Яворів активно заманює туристів

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.