Історія Культура Фото

Відчути себе бокорашем. У Вигоді відкрили інтерактивну експозицію про лісосплав XVII ст (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
За допомогою сконструйованого інтерактивного дерев’яного плоту кожен відвідувач зможе відчути себе учасником процесу лісосплаву. Інформаційний стенд знайомить з деталями цього промислу. Відвідувачам покажуть конструювання плота та елементів побуту бокорашів: їх повсякденний одяг, типові знаряддя праці тощо.

Охочі також зможуть зробити фото на згадку у автентичному одязі (костюмі) бокораша, пише “Репортер“.

Команда проєкту “Бокораш. Відродження забутої історії лісосплаву” доповнила інтерактивну експозицію «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки». Новий стенд інтерпретує процес лісосплаву. Цим промислом займалися плотогони (бокораші) з XVII до першої половини XX століття. Це ремесло є невід’ємною частиною історико-культурної спадщини регіону, яка може бути повністю втраченою і забутою. 

Стенд «Бокораш» став 23 у Центрі та органічно доповнює секцію «Шляхами деревини», інтерпретуючи поруч з традицією транспортування дерева вузькоколійкою ще й епоху лісосплаву, яка мала значно довшу історію. 

Читайте також:

До Карпатського трамвая у Вигоді додався ще один атракціон (ФОТО)

За словами директора Центру Сергія Андрусяка, нова секція «Бокораш», затримує індивідуальних відвідувачів у Центрі щонайменше на 20 хвилин. Групи до 10 осіб затримуються біля стенду майже на годину. Кожен гість хоче зробити унікальну світлину у одязі бокораша на справжньому плоті й на майже справжній річці – саме так виглядає вдало підсвітлена фотоінсталяція бурхливої  карпатської ріки.

Стенд дозволяє гостям вивчити мінмум 20 старовинних бойківських слів-професійних та ужиткових термінів, що от-от відійшли б у небуття.

До теми: На Прикарпатті знімають документальний фільм про вузькоколійки (ВІДЕО)

“Дуже цінним є той факт, що мешканці громади невимовно тішаться новій атракції і ще більше пишаються своїм індустріальним спадком. Головне, що горять очі у дітей – більшість з них навіть не здогадувалися про цю віху в історії Вигоди і Карпатського лісового промислу, а відпер на власному досвіді відчули цінність та значення лісосплаву”, – повідомляють у Центрі. 

Проєкт “Бокораш. Відродження забутої історії лісосплаву”, що реалізовувався КП «Центр спадщини Вигодської вузькоколійки» за підтримки Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму України тривав з липня по листопад 2021 року.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.