Культура

У видавництві Discursus вийшли книжки про творення й винайдення Коломиї

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Франківське видавництво Discursus надрукувало дві нові книжки про Коломию та її історію.

Це серія від історика Івана Монолатія, покликана повернути історію багатоетнічних міст України до сучасного історичного наративу.

Книжка «Винайдення Коломиї» — у науково-полярній формі автор подає історію Коломиї на Прикарпатті з найдавніших часів до середини ХІХ сторіччя, обґрунтовані найважливіші події в міській історії, які мають безпосереднє відношення до сучасного міста над Прутом.

Книжка містить понад 20 взаємопов’язаних міні-лекцій.

А це: «Походження Коломиї», «Соляна квадриґа»: перші не-місцеві у Коломиї», «Коломийська хронологічна легенда», «Звідки пішла була Коломия і що вона означає?», «Як Коломия містом стала».

Також: «Від одягу до кераміки і ліків: про «коломийське» середньовічне ремесло і податки», «Як Коломию люстрували: перші офіційні містяни, їхні заняття й повинності», «Як львів’яни стали коломийцями: початки єврейської громади», «Як Коломия стала епіцентром великої політики», «Побут має значення: одяг, харч і заняття коломийців», «Перші храми християнської Коломиї».

«Про майже 300-річних «коломийців» парохії святого архистратига Михаїла», «Як у Коломиї тричі «переписували душі», «Тютюн, сіль, штемпель і школа: Коломия в перші роки австрійського врядування», «Коломия означає Торговиця: від Захер-Мазоха до Іваничука», «Як до Коломиї колоністи прибували», «Наполеонівська» Коломия: Жаб’ючий острів, брат шведського генерала, служба здоров’я», «Холера, диліжанс, ярмарки, поштмейстер і перший меценат», «Костьол, церква, школа, перший просвітитель, брати-цукровари», «Барон-конституціоналіст, кадет-італієць, руський патріот», «Бурґомістр-клон, театрали аматори, «Слов’янська» читальня», «Перша ґімназія та її «Божий дар», посол-старозаконник, перша музична школа та «замковий ґрунт».

Книжка «Творення Коломиї» — аналізує найголовніші державотворчі процеси у Коломиї в період становлення та існування західноукраїнської державности 1918–1919 рр. (ЗУНР–ЗоУНР). У цей час Коломия була одним із найважливіших економічних і політичних центрів на Галичині.

Містові над Прутом судилося відіграти вагому роль у розбудові політичних інститутів новоствореної національної держави, а значні ресурси міста були задіяні і в українсько-польській війні, що розпочалася одразу із проголошенням ЗУНР.

Бойові дії хоч і загострили українсько-польський антагонізм у місті, все ж комунікація між обома етнічними групами відбувалася в межах правового поля та відносно толерантного ставлення один до одного. Активно розвивалися місцеве самоврядування, громадські інституції, волонтерський рух, театр, освітні заклади. Коломия набувала рис українського міста, витворилася його українська ідентичність, яка досі впливає на життя коломийців.

“У цих книгах ви знайдете маловідомі та захопливі факти з історії міста Коломиї та життя її мешканців”, – анонсували видавці.

Замовити новинки можна на сайті за посиланнями.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.