Культура

У Коломиї надрукували книгу шаржів та карикатур на Шевченка «Наш усміхнений батько Тарас»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Першу в Україні книжку-альбом гумору й сатири, пародій, шаржів і карикатур на Кобзаря та його творчість видрукували у Коломиї. Яскраво ілюстроване подарункове видання має назву «Наш усміхнений батько Тарас». Його зладив відомий письменник-гуморист Микола Савчук.

ТАРАС

Виходом унікальної книжки про Шевченка у гуморі Микола Савчук заінтригував читачів ще задовго до 200-річчя поета, а втілив свою мрію тільки наприкінці ювілейного шевченківського року. Впродовж п’яти років упорядник збирав матеріали в архівах і наукових бібліотеках, а деякі надбання мав у приватній колекції.

У новому виданні читачі відкриють для себе абсолютного нового Шевченка. І хоч життя поета було важким і майже трагічним, проте були в ньому й веселі моменти.

Видання переповнене шаржами й карикатурами на Шевченка та його творчість. Однак упорядник не висміює великого поета, а навпаки – розширює діапазон Кобзаревих талантів.

«Шевченко любив і знав гумор, бо був сином народу, який теж творив і любив дотепне слово та веселу пісню, – пише Микола Савчук. – Це була не тільки трагічна постать, це була людина, яка любила гумор. Шевченко блискуче грав комедійні ролі в аматорському театрі, знав безліч українських народних жартівливих пісень та усмішок, майстерно розповідав анекдоти. У його житті та творчості можна знай­ти чимало відповідей, в тому числі сатиричного характеру, на різні складнощі нашого сучасного життя».

Видання «Наш усміхнений батько Тарас» відкриває розділ «Прижиттєве», в якому подано цитати багатьох Шевченкових сучасників, а також шаржі на великого поета і навіть його автошаржі-самосміхи – в кашкеті та однострої. Наступні розділи подають інформацію як популяризували веселим словом і олівцем батька Тараса його наступники в Галичині, на Великій Україні, в діаспорі, як обертали на свій лад шевченківську тему в період СРСР і що пишуть про Кобзаря нині. Тут чимало віршованих і прозових гуморесок, пародій на шевченківський «Заповіт» та інші вірші, карикатури за творами Шевченка і шаржі на нього.

Шевченкова творчість, його життєвий шлях стали невичерпним джерелом не лише для літературо­знавців, драматургів, художників, але й для поетів та письменників. Книжка завершується шаржем коломийського карикатуриста Ігоря Бежука, де Шевченко зображений поряд з Іваном Франком. До слова сказати, саме цей художник виконав оригінальну обкладинку книжки.

Микола Савчук не ставив собі за мету подати читачам усю сміхову шевченкіану, а запропонував радше, як він сам зазначає, хрестоматію. «Наш усміхнений батько Тарас» наочно підтверджує загальнонародну пам’ять про Кобзаря, пошанівок до нього і любов до його творчості.

Унікальне видання одразу ж стало раритетним. Книжка надрукована невеликим накладом (800 примірників) у коломийському видавництві «Вік».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.