Культура

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У неділю, 15 вересня, на замковій горі у Галичі показали історичне театралізоване дійство «Посвята у лицарі». Титул лицаря виборювали у поєдинках четверо учасників клубу реконструкції «Галицька хоругва».

Таку подію на замковій горі проводять вже вдруге, пише Репортер.

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі (ФОТО)

 

За титул лицаря змагалися два хлопці та дві дівчини. Було кілька поєдинків, які тривали по хвилині. Врешті у фінал вийшли Вероніка Косько з Дніпра та Ольга Дихановська з Запоріжжя.

Зважаючи на вагу обладунків – 20-30 кг, дівчата махали мечами дуже вправно й переконливо. Перемогу здобула Вероніка і право бути посвяченою у лицарі.

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі (ФОТО)

Аби виховувати лицарський дух, символічну посвяту склало з десяток хлопчаків, які завзято дивилися поєдинки та вболівали.

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі (ФОТО)

Ірина Кушнірюк з сином Адамом та донькою Терезою приїхали на свято з Івано-Франківська. Кажуть, що не пропускають жодну подію в Галичі і просто подобається сюди приїздити, адже люблять історію.

Ми дізналися, що буде лицарський турнір і діти захотіли приїхати, – розказує Ірина Кушнірюк. – Обладунки собі зробили. Син Адам сам собі підготував і з коробок зробив. Я йому помогла тільки герб зробити. А в доньки костюм з мультика «Відважна», ми колись купили у Діснейленді Взагалі ми любимо історію, знаємо історію і цікавимося.

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі (ФОТО)

Учасниця турніру Ольга Дихановська розказує, що для неї такі поєдинки –  це спорт. Яким зайнялася ще у 2018 році.

Спорт, який сильний фізично, тренує витривалість, – розказує лицарка. – Потім я вже дізналася, що були жіночі ордени. Вперше потрапила на такі тренування у Запоріжжі. Через війну ми переїхали у Івано-Франківськ і тут я знайшла «Галицьку хоругву». Ми збираємось тут кожної неділі і тренуємось. Хто цікавиться, пропонуємо долучитися до нас.

У Галицькому замку відтворили історичну посвяту в лицарі (ФОТО)

Минулого тижня Ольга та Вероніка були у Луцьку а турнірі в замку Любарта. Їхня команда «Сталеві діти» здобули третє місце.

Туди з’їхались лицарі, спортсмени з усієї України, – говорить Дихановська. – Серед них було багато військових, які у відпустки спеціально прийшли. Мій чоловік приїхав, він воює. Чоловічі бої більш моцні, сильні й небезпечні. З задоволенням приймають участь у змаганнях. Це їхня така віддушинка.

За словами директора гендиректор Національного заповідника «Давній Галич» Володимира Олійника, «Посвята в лицарі» – це одна з подій в межах великого проекту «Культурна реновація Галицького Замку».

Читайте до теми: Вбрані в історію: у Галичі відновлюють давні костюми і готують середньовічний табір

Посвята в лицарі – це театралізоване дійство, історична реконструкція, яка показує, як це відбувалося колись, – говорить Олійник. – Юнаків, які досягали певного віку, які могли битися в обладунках, які проходили певний моральний вишкіл – їх посвячували в лицарі. Це була еліта в часи Середньовіччя.

До речі, наступну подію з духом Середньовіччя обіцяють зробити вже через тиждень. Це буде фестиваль «Форт Галич».

Авторка: Світлана Лелик

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.