Культура

У Франківську відбувся показ документальної вистави “Я – Незалежність” (ВІДЕО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В основі вистави – реальні історії українців. Вони розповідають не тільки про свободу держави, а й про власну, особисту волю, пише Репортер з посиланням на сюжет каналу 402.

У Франківську відбувся показ вистави "Я - Незалежність"_1

Постановка, каже режисер Євген Холодняк, піднімає актуальні для усіх теми. І кожен зможе побачити проблему з різних боків, а також розширити свій світогляд та бачення.

Там задіюються моменти нашого молодого покоління, де вони перебували в 91 році, створення незалежності, – говорить Євген Холодняк. – Але цей період – ще такий формування незалежності, коли ти ніби в незалежній країні, але ти цього ще не відчуваєш, особливо на сході. Там головним бар’єром, більше навіть ланкою, є дівчинка, яка досліджує цю історію.

У Франківську відбувся показ вистави "Я - Незалежність"_2

У сюжеті вистави переплелись історії чотирьох поколінь українців – від часів СРСР і до незалежності. Зіграли постановку на сцені не професійні актори, а пересічні люди, частина з яких переселенці. Серед них і подружжя Сакревських з Лозової на Харківщині.

Читайте: Руслан Марцінків презентував власну монографію (ВІДЕО)

Ми належимо до покоління, яке пам’ятає СРСР і негарні наші спогади про нього, – каже Олена Сакревська. – Ми його не ідеалізуємо, ми його терпіти не можемо. І ті рудименти, які в нас в місті, ми також терпіти не можемо. І тому ми розказуємо історію, як ми рухалися – від історій в сім’ї і до наших власних переживань. Мені було 15, Юрію – 21. Ми пам’ятаємо, як це відбувалося.

У Франківську відбувся показ вистави "Я - Незалежність"_3

Підготували виставу спільно з Євгеном Холодняком Всеукраїнська ініціатива “Активна громада”.

Ідея для неї народилася невипадково.

Таким чином, каже координаторка ініціативи, вони намагалися подолати стереотипи про внутрішньо переміщених осіб.

Історія побудована на 15 історіях переселенців, – розповідає Ірина Серняк, регіональна координаторка ініціативи “Активна громада”. – Ми опитали людей різного віку, різних регіонів, але це не франківці. І насправді їхні історії вийшли доволі типовими, доволі схожими. І це дало можливість об’єднати їх в одну сім’ю. Зараз ми отримали нові виклики, це ВПО в нашій громаді. Ми з ними доволі активно працюємо і піднімаємо ті питання, які для них є актувальними.

Читайте: Франківські волонтери просять допомоги з плетінням маскувальних сіток (ВІДЕО)

Показ вистави “Я – Незалежність” – унікальний. Глядачі могли побачити постановку один раз. Присвятили її до Дня Незалежності України.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.