Культура

У Франківську на День міста пом’янули готель «Дністер»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 7 травня, франківці зібралися біля колишнього готелю «Дністер», аби відзначити 110 років з дня відкриття легендарної кам’яниці.

Такою акцією містяни вирішили нагадати власникам споруди, родині Бойків, про обіцянку розісклити колонаду та повернути франківцям громадський простір, пише «Репортер».

Нагадаємо, ремонт готелю «Дністер» розпочався у 2017 році. Замість реставрації підприємець Мирослав Бойко добудував два поверхи, змінивши силует пам’ятки. Також він замінив автентичну черепицю на даху бляхою, змінив колір будинку. А замість відтворення автентичної вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Бойко також зашив колонаду готелю склопакетами. У такий спосіб він захопив частину громадського простору вулиці.

Під тиском громади в середині квітня 2021 року дружина Бойка, власниця готелю «Дністер» Надія Лєвшакова, пообіцяла прибрати склопакети. Проте Бойки свого слова не дотримали.

Читайте також: Суд по «Лилику». Представник Балагури відкликав позов — справу закрили

Під час акції іванофранківці поклали квіти до стін спотвореної кам’яниці.

Ми покладаємо квіти не як до памʼятника померлому, а як живому. В кожній вазі – непарне число квітів, – пояснив один із  організаторів заходу Ростислав Шпук.

 Довідка про готель «Дністер»:

Будинок тодішнього готелю «Австрія» звели у 1914 році. Тоді це був найкращий подібний заклад у місті, де також містилися ресторан, кінотеатр та крамниця. Пізніше готель змінив кілька назв, а з 1960 року називався «Дністер». Але найбільш відомим він є тим, що у тут 3 січня 1919 року під час засідання Української Національної Ради ЗУНР був схвалений історичний Універсал про Злуку з Українською Народною республікою. Тут жили президент Ради Євген Петрушевич, Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко та інші відомі діячі того часу.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.