Культура

У Франківську фестиваль “Коляда на Майзлях” відбудеться попри війну

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Івано-Франківську цього року знову відбудеться щорічний міжнародний фестиваль “Коляда на Майзлях“. Він традиційно розпочнеться 8 січня.

Щоправда, більшу частину виступів покажуть онлайн. Про це розповіла заступниця міського голови Вікторія Дротянко, пише Репортер.

У Франківську в 2023 році "Коляда на Майзлях"

“Коляда на Майзлях” буде у новому році онлайн, – каже Вікторія Дротянко. – Усі учасники записують свої виступи, передають нам. Служба буде у соборі на Майзлях. Там буде відкриття, кілька виступів від місцевих хорів. А потім буде трансляція всіх робіт, які нам надіслали.

Нагадаємо, франківський фестиваль “Коляда на Майзлях” увійшов до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Також на Вічевому майдані уже встановили так звану Ялинку Перемоги. Вона прикрашена дитячими малюнками.

Малюнків є понад 300. На ялинку ми повісили десь половину. Решту розвісимо на вулиці Лесі Українки, там де будуть радиційні фотозони – Сад зимових фігур. Їх уже почали ставити і прикрашати, – каже Вікторія Дротянко. – Потім ми плануємо перефотографувати деякі з цих малюнків і зробити магніти, які зможемо продати, а кошти передати на ЗСУ.

Миколай прийде

Традиційної ялинки з ілюмінацією цьогоріч не буде, як і різдвяних арок. Як розповів міський голова Руслан Марцінків в ефірі радіо “Західний полюс”, можливо, прикрасять іграшками живі ялинки у Франківську та селах громади.

Плануємо також встановити невелику шопку і будиночок Миколая. Зараз ми їх трохи вдосконалюємо, робимо меншими, бо вони були розраховані на велику ялинку. До понеділка, 19 грудня, шопку та будиночок Миколая уже мають встановити.

А от традиційної ковзанки на площі Ринок цього року не буде.

Також в Івано-Франківську, до дня святого Миколая, запланували святкові програми та подарунки для дітей пільгових категорій. Зокрема, для дітей військовослужбовців, які воюють або загинули у зоні бойових дій.

Читайте: Казка буде. Як прикарпатцям стати помічниками Миколая для дітей, яким дуже потрібне свято

Наприклад, 16 грудня для дітей з притулку відбудеться свято Миколая в Муніципальному будинку дозвілля. А вже 19 грудня Миколай чекатиме у приміщенні Народного дому учасників інклюзивної групи «Об’єднані любов’ю». Також лялькові вистави та візити святого Миколая заплановані й по селах громади, пишуть на сайті міського голови.

Авторка: Ольга Романська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.