Культура

«Репортер» радить: Подкасти про війну і трохи більше

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Чому це сталося? Як я змінююся? Яким завтра буде світ? Де початок і де кінець? Війна позривала пластирі на інфікованих ранах, вони болять, смердять і кровоточать.

Війна ставить питання до всіх і кожного. Від початку повномасштабного вторгнення українська культура, направду, намагається знайти відповіді на них і запропонувати загалу. У різних формах – від поезії до подкастів.

Їх справді зараз багато і вони справді зараз добрі. Тож «Репортер» час від часу пропонуватиме невеликі одножанрові добірки, які, на думку редакції, варто радити.

Отож сьогодні 29 жовтня – і в нас добірка із трьох подкастів. І всі три від спільноти «The Ukrainians»

подкасти, Репортер радить,

Культурний трибунал

Подкаст про великі українські імена культури, мистецтва, науки, про колекції світового рівня, які російська імперія впродовж століть привласнювала собі. Це наша перша велика фіксація культурних крадіжок росії.

Цей проєкт — немов родинний альбом, який ми ніколи не діставали. Це велика частина нашої пам’яті, на яку ми маємо всі законні права.

Авторка подкасту – Яна Супоровська, журналістка і сценаристка. За її словами, «просто ненавидить крадіїв».

Наразі у добірці є чотири епізоди – про Остромирове Євангеліє, Сергія Корольова, Казимира Малевича та чашу Ханенків.

Правила гри

Подкаст про те, як працює суспільство. Звідки ми знаємо, що в трамваї треба компостувати квиток? Яким чином суд виправдовує винних і засуджує невинуватих? Чому та як саме наше життя усе більше стає схожим на МакДональдз?

Автор подкасту – соціолог Данило Судин. І варто наголосити, що є уже два сезони. У першому, довоєнному, автор розбирав видатні книги, які відкрили світові важливі соціальні теорії. Від Мілгрема та його нелюдського експерименту з електрошоком — до принципів глобалізації Зигмунта Баумана.

Другий сезон уже сфокусований на війні та намагається дати відповіді на деякі фундаментальні питання з точки зору соціології. Для прикладу: Чому росія постійно “рятує” сусідів від біди? «Красавіца» не терпітиме: як нам опиратися рудиментам колоніалізму? Як наша пам’ять робить нас українцями.

Наразі другий сезон подкасту є завершеним. Як і перший, він складається з 10 епізодів.

Наразі без назви

Подкаст про культуру, який роблять редакторка The Ukrainians, журналістка, культурна менеджерка Богдана Неборак та літературознавиця й менеджерка культурних проєктів Анастасія Євдокимова.

Як кажуть самі авторки – це подкаст для того, щоб поговорити. Поговорити між собою і пошукати відповіді на ті питання, які ми ставимо зараз собі. Про культуру, про те, як вона змінюється, яким буде наше завтра і якою мовою, якими термінами ми говоритимемо.

Наразі у подкасті є 20 епізодів. Для прикладу, авторки розмірковували над тим «Як бути з Гоголем?» і «Про що ми говоримо, коли говоримо про війну?»

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.