Культура

Привид Мерилін Монро: Франківський драмтеатр ставить відому комедію

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У неділю, 14  серпня, відкриває свій 84 сезон Франківський драмтеатр, Цього дня буде виступ колективу в Тернополі з проєктом “Бій за Україну”. До його створення також долучився Національний Президентський оркестр. А вже 16 серпня “Бій за Україну” знову покажуть на рідній сцені у Франківську, повідомляє Репортер з посиланням на DT.ua.

Привид Мерилін Монро: Франківський драмтеатр покаже відому комедію

Тим часом  на вересень у театрі  вже запланована перша прем’єра сезону. Це  музична комедія “У джазі тільки дівчата”. Її поставили на основі однієї комедії режисера Біллі Вайлдера. У знаменитому фільмі 1959 року грали Мерилін Монро, Тоні Кертіс і  Джек Леммон.

Режисер нової музичної постановки – Назарій Панів – до цього поставив у Франківському драмтеатрі дві успішні експериментальні вистави за творами Франца Кафки та Івана Франка. Теперішній проєкт – його дебют на сцені  театру в музичному жанрі.

Читайте: Рух опору й допомоги. Як волонтерить франківський драмтеатр (ФОТО)

Панів каже, попередньо перечитав чимало розвідок американських соціологів і психологів. За його словами, вони дійшли висновку, що у періоди соціальних потрясінь велике значення має комедійний (музичний) жанр. Зокрема в Голлівуді саме у періоди криз і депресій якраз і з’являлися великі музичні, комедійні або костюмні кінохіти. Вони допомагали людям отримати оптимізм і добрий настрій.

За словами режисера, він усвідомлює вантаж відповідальності.

Адже, мабуть, нема на світі людини, яка б не бачила суперпопулярну кінокомедію з Мерилін Монро у головній ролі.

Звісно, у нас нема й не може бути ніяких намірів копіювати або сканувати всесвітньо відому кінокомедію, або ж “змагатися” з фільмом, – говорить Назарій Панів. – Мене  у цій історії зачепило те, що фабула відомого фільму являє  собою  класичну  театральну “комедію положень”. Тому і наш жанровий підхід передбачає, так би мовити, вільну сценічну фантазію або українську сценічну гру на полі американського  кіноміфу.

Читайте: Франківський драмтеатр на виставах “Бій за Україну” зібрав гроші на авто для ЗСУ

За словами режисера, останнім часом сучасний європейський театр  робить своїм новим трендом переосмислення старих кіноміфів. Зокрема на цій царині активно працює видатний театральний режисер  Іво ван Хове. Він періодично  переосмислює кіноміфи минулого, наприклад, культові фільми Лукіно Вісконті та Джозефа Манкевича.

Відкрию таємницю: навіть головна героїня (в одному з акторських складів майбутньої вистави) є  не білявка, а прекрасна брюнетка (це актриса Ольга Комановська), – розповідає Назарій Панів. – Тобто ніяких однозначних стереотипів стосовно легендарної білявки Мерилін Монро. Втім, не виключаю, що привид Мерилін Монро візуально може  з’явитись у  нашій майбутній виставі “У джазі тільки дівчата”, як іронічна сценічна кіноцитата або як універсальний мем, що відомий усьому світу. Як це подати і  як це реалізувати сценічно, наразі думаємо спільно з художницею нашої вистави Анастасією Баторій.

До речі, мало хто знає, що в американському  фільмі  “Дехто любить гарячіше, Some Like it Hot”  (згодом до цієї  комедії приклеїлася назва “У джазі тільки дівчата”) знімався і  відомий актор українського походження Майк Мазуркі (Михайло Мазуркевич). Він народився на Тернопільщині, а з 1941 року почав активно зніматись у Голлівуді.

Грав там, завдяки своїй виразній зовнішності, переважно, “поганих хлопців”, мафіозі, гангстерів. Одного з таких героїв він зіграв і в фільмі Біллі Вайлдера. Як каже Назарій Панів, це також  цікавий факт у міфології довкола проєкту “У джазі тільки дівчата”.

У виставі передбачається два акторські склади.

У головних ролях: Ольга Комановська, Ірина Бенюк (Дана Ковальчик або “Цукерочка”), Іван Бліндар, Юрій Хвостенко (Жозефіна), Юрій Вихованець, Андрій Мельник  (Дафна). Режисер зізнається, що однією з “виробничих” проблем нової  постановки про дівчат у джазі є процес переконання талановитих гуцульських акторів, аби вони збрили свої  розкішні вуса та бороди. Адже, як не крути, а файним легіням доведеться грати норовливих американських дівчат у джазовому оркестрі.

Над новим сценічним проєктом також працюють: Олена Андрійчук (художниця костюмів), Богдан Ткачук (музичне рішення), Дмитро Лека (хореограф-постановник), Наталія Байдак (хормейстер), Любов Скірко (помічниця режисера).

Прем’єра “У джазі тільки дівчата” попередньо очікується  в Івано-Франківську у вересні 2022 року.

На Прикарпатті археологи знайшли нові артефакти: чому це важливо

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.