Культура

Піксель-арт на благо ЗСУ. Франківців запрошують на благодійну виставку

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У Франківську 5 листопада розпочнеться благодійна виставка на підтримку ЗСУ Quick response.

Це виставка сучасних художників, які працюють у жанрах QaRt, піксель-арт, Excel art. Свої роботи презентують Володимир Лукань, Ольга Бабак та Олексій Сай, пише Репортер.

виставка, Івано-Франківськ, ЗСУ, p

Відвідувачі зможуть ближче познайомитись з актуальним мистецтвом та придбати вподобану картину Володимира Луканя. Кошти з продажу підуть на потреби ЗСУ.

Благодійна частина події проводиться спільно з франківською волонтеркою Людмилою Лінник.

За словами організаторів, придбати твір мистецтва з благодійною метою — це не лише внесок кожного українця на підтримку армії, а й можливість отримати унікальну річ, що експонувалась у галереї.

Відкриття виставки відбудеться 5 листопада о 15:00 в галереї «Асортиментна кімната», вул. Січових Стрільців, 15. Триватиме вона до 4 січня.

Про піксель арт

Піксель-арт з’явився у 70-80-х роках — у розпал створення відеоігор — й успішно розвивався аж до середини 90-х. З появою NFT мистецтва цей напрям отримав нову хвилю популярності по всьому світу, особливо серед молодих митців. А в нинішньому контексті піксельні елементи на військовій формі й традиційна українська вишивка хрестиком надають піксель-арту унікального змісту.

У франківського художника й викладача мистецтва Володимира Луканя виникла ідея графічно відреагувати на виклики сучасних цифрових технологій, які міцно вкорінилися в наш візуальний простір. На думку митця, схеми QR-коду візуально присутні скрізь, але своїм виглядом не несуть інформації для глядача, а лиш для ґаджетів. Ідея ж його творів полягає в тому, щоб створювати щось для візуального сприйняття перш за все людьми.

У QR-коді для людського ока зображено хаотичне розташування пікселів, а я пропоную в цих роботах ці пікселі вибудовувати у більш зрозумілі умовні композиції такі, як орнамент, сюжетик. Організований, а не хаотичний абстракт, – каже Лукань.

Крім творів Володимира, в галереї покажуть серію робіт художниці з Харкова Ольги Бабак, яка з весни цього року живе у Франківську. Ольга є стипендіаткою Gaude Polonia, проводила персональні виставки в Україні та Польщі, брала участь у групових виставках, мистецьких резиденціях та фестивалях в Україні, Польщі, Туреччині.

У своїх роботах, створених після початку повномасштабної війни, Ольга так само використовує блочність піксель-арту, що нагадує елементи традиційної вишивки хрестиком.

Також глядачам презентують роботи номінанта премії PinchukArtCentre Олексія Сая. Митець визнаний далеко за межами рідної країни і всіляко репрезентує українське мистецтво на міжнародних подіях.

Картини Олексія із серії «Excel-Art» вже експонувалися на виставках у США, Німеччині та інших країнах. Через яскраві сюжети, деталізованість і багатоколірність художник шукає підходящу візуальну мову, щоб графічно описати сучасні процеси, й перекладає цифрову мову програми на зрозумілі людям образи.

Проєкт Quick response реалізується за підтримки грантової програми Urban Space 100. Інформаційний супровід — агенція proto produkciia.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.