Культура Фото

Німецький письменник Бов Б’єрґ розповів франківцям про антиутопію (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Німецький письменник Бов Б’єрґ зустрівся з аудиторією на фестивалі Porto Franko. Лекція “На дотик: Бов Б’єрґ у розмові про утопії на літературній сцені” пройшла на освітній локації в “Intellect Hub” на Вірменській.

Бов Б’єрґ – автор романів і оповідань, співзасновник літературного німецького журналу “Der Salbader” (“Базікало”).

“Журнал був створений, коли я ще був студентом. Ми зустрілися з колегами і зрозуміли, що ми всі пишемо історії в шухляду. Тому вирішили створити журнал, – каже Бов Б’єрґ. – Цей журнал досі існує. До нього зараз дописують як відомі автори, так і маловідомі. Це був перший літературний журнал, який почали повністю викладати в Інтернет”.

Бов Б’єрґ – засновник “кабаретизму”, тобто літературних сцен, де автори збираються і регулярно читають свої тексти. Якщо тексти цікаві, аудиторія повертається. Саме з таких читань і народився журнал.

“Ця культура літературних сцен в Німеччині розпочалася у 90 роках. Її успіх полягає у простоті. Це принцип панку, коли людина каже “Я теж можу” і починає робити. Вхід найчастіше платний – якась невелика сума – або існують пожертвування за вхід”, – розповів Бов Б’єрґ.

Від літературних вечорів Бов Б’єрґ перейшов до “серйозної” літератури: написав кілька романів, серед яких найвідоміший – “Аергаус”. Auerhaus – написання англійських слів “Our house” – “Наш дім”.

“Це історія про те, що підлітки живуть разом, як у комуні. Вони живуть разом, допомагають один одному, але не підлаштовуються один до одного. Це і є утопічним у романі”, – каже Бов Б’єрґ.

Одна із основних тем роману – суїцид.

“Усім підліткам у романі тема суїциду не є чужою. Про цю тему важко писати, мені не хотілося писати про неї серйозно і піднімати суїцид на якийсь п’єдестал”, – говорить Бов Б’єрґ.

Вперше книгу “Аергаус” Бова Б’єрґа надрукує видавництво в перекладі Анни Савченко влітку 2018 в рамках проекту підліткових (анти)утопій “На дотик” Goethe-Institut в Україні.

“Тема утопії-антиутопії цікава для підлітків. Цей жанр пройшов серйозний шлях від дорослого європейського роману до підліткового роману. Ми обережно використовуємо термін “підліткова література”. Твори, з якими ми працюємо, вони для всіх вікових груп”, – каже Марія Шубчик, працівниця Goethe-Institut в Україні.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.