Культура

На Косівщині відновили виробництво легендарної кераміки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

До Косівської регіональної організації Національної Спілки художників України доставили довгоочікуване обладнання для керамічного цеху.

Це дасть змогу відновити повноцінний технологічний процес виробництва місцевої кераміки — традиції, що визнана на рівні ЮНЕСКО. Про це пише Репортер з посиланням на Telegram міністерства культури та інформаційно політики.

На Косівщині відновили виробництво легендарної кераміки
Косівська кераміка відома у всьому світі

Через відсутні можливості переробки місцевої сировини майстри не могли виготовляти окремі вироби, зокрема кахлі та облицювальні плитки. У зв’язку з цим виробництво традиційних мальованих кахель припинилося.

Завдяки офісу з розвитку креативних індустрій, партнерів з розвитку з’явилася можливість закупити необхідне обладнання й відновити виробничу спроможність.

Тішуся, що тепер українські майстри продовжать працювати та експортувати вироби, каже заступниця міністра культури та інформаційної політики Лариса Петасюк. – Адже креативні індустрії в часи війни — це не лише спосіб показати світу сміливість і оригінальність української культури, а й підтримка армії та економіки. Косівська мальована кераміка вкотре підтверджує свій статус елемента Репрезентативного переліку ЮНЕСКО, бо представляє всю Україну через поєднання винахідливості, історії, креативності та майстерності.

Прикарпаття в ЮНЕСКО. Які ще принади можуть потрапити до списку світової спадщини

Спільними зусиллями вдалося замкнути повний цикл виробництва кераміки, забезпечити більш як 100 робочих місць, зберегти нематеріальну культурну спадщину гуцульського регіону.

Серед лідерів у цій справі міністрество дякую прикарпатській майстрині Марії Гринюк. Читайте більше на цю тему в статті “Як нині живуть косівські керамісти та що змінить підтримка ЮНЕСКО“.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.