Культура Фото

“Ми живемо у такий переломний час”: Олег Сенцов у Франківську представив свої книги

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Кінорежисер, письменник і колишній політв’язень Олег Сенцов в Івано-Франківську презентував книжки «Хроніка одного голодування», «4 з половиною кроки», «Другу також варто придбати», «Маркетер» і «Жизня». Зустріч відбулася 25 вересня в інноваційному центрі Промприлад. Реновація.

Івано-Франківськ став одним із восьми міст України, які автор планує відвідати під час всеукраїнського промоційного туру, повідомляє Суспільне, пише Репортер.

«Ніколи не вважав себе письменником, але зараз вже вийшли шість книжок, і деякі ми презентували до цього. У нас завжди починається розмова з літератури, потім переходимо на кіно, потім — на політику, тому що це — якось неминуче, тому що у нас дійсно така політична нація, і багато відбувається подій. Ми живемо у такий переломний час і ми ще це не усвідомлюємо», — каже Сенцов.

Під час презентації своїх книг Олег Сенцов розповідав свої спогади з дитинства та ув’язнення, які увійшли в його тексти. Зокрема, перебуваючи у російському полоні, режисер вів щоденник. Автобіографічною також є “Хроніка одного голодування”.

За словами Сенцова, українці втомилися від подій, що відбуваються у країні.

Читайте також:

Менше людей, більше книжок. Чим вражав цьогорічний Форум видавців у Львові (ФОТО)

«Люди, які поїхали добровольцями, волонтерами – вони всі залишилися і нікуди не поділися. Я розумію, що у них трохи пропадає ентузіазм і є зневіра, але зневіра – це зло, як співав Жадан. І ми будемо вірити у себе, в Україну до кінця», — розповідає Олег Сенцов.

Поспілкуватися з автором прийшли понад два десятки людей.

Маріанна Удод-Зомчак на зустріч з кінорежисером намагалася потрапити кілька років тому у Львові, але тоді їй це не вдалося через велику кількість охочих. Каже, Олег Сенцов їй імпонує як особистість, бо є людиною із чіткою життєвою позицією.

«Що я хочу – це потиснути йому власноруч руку і подякувати, що така людина існує, що він підтримує Україну. Що він — один із небагатьох людей, російськомовність якого мені “не ріже вуха”, бо я розумію, що він виріс і народився в Криму. Все-таки він – патріотично налаштована людина і своїми діями, своїми фільмами, своїми книгами він намагається пробудити оцю національну свідомість у молоді», — каже Маріанна Удод-Зомчак.

Олег Сенцов розповідає, що його частіше сприймають як колишнього політв’язня, а не режисера. Також щоразу на зустрічах чоловіка запитують, чи не хоче він стати політичним діячем і очолити у майбутньому якусь політичну силу.

«Мені є чим займатися, я залучений у громадську діяльність і мистецтво. Можливо колись, але зараз у планах немає. Це — «брудна» річ, у нас є кому займатися. І немає такої політичної сили, щоб я був готовий з ними піти «у вогонь і у воду». У суспільстві є такі запити, я розумію. І люди шукають когось нового — месію, який прийде і всіх врятує, — Надію Савченко, Володимира Зеленського чи Олега Сенцова, а треба самим працювати на всіх рівнях. І тому будемо будувати нашу Україну такою, якою ми хочемо. Я роблю все, що можу», — каже автор книг.

10 вересня відбулася світова прем’єра стрічки Олега Сенцова «Носоріг». Її представили на 78-му Венеційському кінофестивалі у конкурсній програмі «Горизонти». Саме із кіномистецтвом Олег Сенцов пов’язує свої плани на майбутнє.

«Попереду у нас— п’ять-шість фестивалів. Тільки наступний місяць і почнеться фестивальний тур. Наприкінці зими «Носоріг» вийде у широкий прокат в Україні. Зараз ми починаємо працювати над двома проєктами. Ще є пропозиція від американських продюсерів знімати “велике кіно”, бо вони бачили «Носоріг», бачили мій рівень», — каже Олег Сенцов.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.