Культура Люди Статті Фото

Море зустрічає джазом. Як у Чорноморську фестивалив Jazz Koktebel (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Цими вихідними у Чорноморську, що неподалік Одеси, завершився міжнародний музичний фестиваль Koktebel Jazz Festival. Протягом чотирьох днів було багато музики, тисячі відвідувачів, українські та світові гурти і, звісно ж, море.

Фото з офіційної сторінки фестивалю

З Коктебелю до Чорноморська

Селище Коктебель, де зародився і до війни проходив фестиваль, розташоване у нині анексованому Криму. Після загарбання півострова організаторка Koktebel Jazz Festival Лілія Млинарич відмовилася від багаторічної співпраці з селищем, спонсорами та перевезла один із найбільших джазових фестивалів спершу в Затоку, а потім – в Чорноморськ.

А от назву – залишила.

«Джаз Коктебель – це наш імідж. Ми вважаємо, що Крим – це Україна, тому все ж сподіваємося повернутися і продовжити там фестиваль, – каже Млинарич. – Крім того, вже п’ять років в ці дні там проходить фейковий Koktebel Jazz Fest, який постійно намагається присвоїти нашу 16-річну історію».

Нині фест третій рік відбувається у Чорноморську – потрохи підтягує старих шанувальників і обживається новими, шукає друзів і спонсорів, далі популяризує і підтримує музичний рух.

До теми: Мистецтво, авіація, шкарпетки – Франківськ видихає після Porto Franko 2018 (ФОТО)

Місцем проведення обрали базу відпочинку «Чайка» та пляж, який прилягає до неї. Аби чотири дні слухати добірних виконавців і плавати в морі, на Koktebel Jazz Festival з’їжджаються тисячі гостей. Одні знімають квартири чи хостели, інші селяться в наметовому містечку на території бази.

В наметовому організатори подбали про душі з гарячою водою, біотуалети, питну воду, камери зберігання цінних речей і ро­зетки для заряджання техніки. На вході цілодобово чергує охорона.

По приїзду до Чорноморська перше бажання – рвонути до моря. Втім, значно важливіше розкласти намет у тіні – на футбольному полі бази дерева є лише по периметру. А на спекотному півдні це вагома перевага, щоб вижити у наметі. Та й ті кілька дерев нещадно жере навала гусені. 16 серпня, коли розпочався фест, більшість дерев уже стояла без листя. А гусінь натомість постійно норовила впасти на голову, залазила в намети і куди лиш можна. За чотири дні до неї довелося звикнути навіть найбільш гидливим.

Одна любов

На Koktebel Jazz Festival приїхало немало гостей з дітьми віком від кількох місяців.

«Нехай мала проходить, а ми вже за нею, – каже на реєстрації бородатий здоровань, пропускаючи перед себе пару з п’ятирічною дівчинкою. – Якщо ми їх не навчимо, то хто потім сюди приїде? Я от купив абонементи на цілу компанію, щоб точно їхали».

Франківців на фестивалі не багато. Наш земляк Олексій розповідає, що дізнався про Koktebel Jazz Festival за два тижні і вирішив їхати.

«Тут – топові виконавці, але водночас вони й нішеві – для тих, хто слухає і розуміє добру музику, може оцінити, – говорить Олексій. – Я колись багато фестивалив – від Шипоту до Atlas Weekend. Тепер працюю, часу менше. Мені сподобався перелік гуртів, тому виловив квитки на потяг і я тут».

Точка зарядки телефонів – одна з найбільш популярних локацій наметового містечка після душових. Поки чекаємо на вільну розетку, Віктор з Донецька, який нині живе і працює в Києві, розповідає, що до Чорноморська на фестиваль приїхав вперше. Але, що таке Koktebel Jazz Festival, знає не з чуток.

Читайте також: Як франківчанка Надія Парфан творить у Славутичі майбутнє документального кіно (ФОТО)

«В Коктебелі завдяки фестивалю сезон тривав аж до кінця вересня, – згадує чоловік. – Ми тоді людей возили на концерти з води дивитися. Там рух не припинявся. Поки музиканти чекали вечора, щоб виступити, грали прямо на пляжі, по місцевих кафешках. Навіть на відкритій сцені грали іноземні гурти, такі музиканти приїжджали!».

«Це ви про Коктебель згадуєте? Там на кожному кроці щось відбувалося – файєр-шоу, хендмейд, музиканти… Таке враження, що сюди та стара гвардія вже не їздить, а молодь ще не розібралася. Але Ліля (Млинарич – Авт.) – молодець, що робить фестиваль. Я з 2009 року їжджу», – приєднується до розмови білявка, що сидить поруч.

«А ви вчора чули Morcheeba? Було супер! Мені подобається, що тут можна відпочити, люди цікаві збираються, атмосфера особ­лива, – продовжує Віктор. – Шкода лише, що багато російської мови – хоча б 50 на 50 вели концерти українською. Я от у Києві розмовляю українською, а з донецькими і луганськими – то принципово».

Джаз і не тільки

Koktebel Jazz Festival вже давно вийшов за рамки лише джазової музики. На головній сцені Nu Jazz Stage один день традиційно присвячений українській музиці. Цьогоріч тут виступили Dakh Daughters, Онука та Олег Скрипка з Національним академічним оркестром народних інструментів. А першим на головну сцену вийшов харківський Heart Beat Brass Band, які минулого року виступали на відкритій сцені і отримали приз глядацьких симпатій.

Другий день на Nu Jazz Stage цілком належав лейблу «Мастерская», яка нині в Україні займається просуванням музичних проектів «Счастливие люди», Alina Pash, Yuko, [O]. Усі вони виступили цього дня. А разом з ними – куратор і власник лейблу Іван Дорн з програмою Jazzy Funky Dorn.

Виступ Дорна на фестивалі обговорювали, мабуть, найбільше. Адже нині в Україні його сприймають неоднозначно через концерти в Росії.

«Нині лейбл «Мастерская», що належить Івану Дорну, один із небагатьох, хто займається просуванням української музики, – говорить Лілія Млинарич. – Разом із концертами «Мастерская» продає цілий пакет розваг та яскравих емоцій: волейбол із зірками, джазове караоке, спілкування і фан. Тому фестиваль в цьому зацікавлений.

Якщо вам не подобається продукт, ви не купуєте квитки і голосуєте готівкою. Нас, окрім публіки, ніхто фінансово не підтримує і така співпраця нам вигідна. І Alina Pash, Yuko, [O] відмовилися від концертів у Росії. Ми сказали: або там, або в нас, і вони не поїхали. Оце і все. За умовами контракту, Іван Дорн має можливість підтримати свій проект у будь-якому форматі – він обрав програму Jazzy Funky Dorn, що цілком відповідає формату фестивалю».

До теми: Файне місто вільних людей. Як франківці у Тернополі фестивалили (ФОТО)

І публіка підтримала квитками – виступу Івана Дорна того вечора чекали найбільше.

Третій день запам’ятався світовими зірками: Matina Topley-Bird, екс-вокалісткою Massive Attack, та Morcheeba. Останній день – електронними DZ’OB та Beissoul & Einius, ямайським реґґі від Inner Circle. Закрили фестиваль спецпроектом 18+ «Кабаре для дорослих» від «Хамерман Знищує Віруси».

Усіх сцен було чотири. Вдень з 11:00 до 16:00 на пляжі працювала безкоштовна Open Stage за участі молодих виконавців – тут щороку відкривають нові імена. Вночі вона перетворювалася на Special Stage, де майже до ранку гостей розважали електрон­ні проекти та діджеї.

Також цьогоріч на сцені Jazz&Blues Cafe український джазмен і ведучий Олексій Коган організував повноцінну джазову програму завдяки підтримці Іллічівського судноремонтного заводу. Щодня з 11:00 Коган проводив лекції-розмови, а щовечора з 18:00 і до 23:00 виступали провідні виконавці. Цього вистачало з головою, аби поринути у саме джазовий настрій.

«Музичний, а зокрема і джазовий фестиваль – як піца з різними інгредієнтами на кожному шматку. Організатори не повинні нікого розважати, вони лише пропонують різні смаки, – говорить Олексій Коган на закиди про те, що на джазовому фестивалі недостатньо джазової музики. – Подобається – слухаєте, ні – йдете. Можете все понадкушувати – маєте право, а потім визначите, що подобається, а що ні».

Встигнути на все було складно, доводилось обирати. В кожному разі доброї музики, хорошого настрою, моря і сонця було достатньо, аби зарядитися на довгу дорогу додому і діждати до Koktebel Jazz Festival – 2019.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.