Культура

«Голос пекельної стріли» від Романа Григоріва пролунав у Берліні

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Цей тиждень ознаменувався одразу двома міжнародними подіями, важливими для України. Обидві вони позначені потужним мистецьким змістом. Так, на вихідних Глобальний саміт миру споглядав і слухав «Конотопську відьму» Івана Уривського – принаймні фрагментами. А учасники міжнародної конференції з відновлення України (Ukraine Recovery Conference) в Берліні почули «Голос пекельної стріли» франківця Романа Григоріва, пише Репортер.

«Голос пекельної стріли» від Романа Григоріва пролунав у Берліні

Йдеться про перформативний ритуал, створений композитором Романом Григорівим для уламків російської ракети від РСЗВ Ураган, голосу та струнного оркестру. Він народжений у квітні 2023-го й реалізований як відеопроєкт у супроводі камерного оркестру «Київська камерата» в столичній Андріївській церкві.

У День Конституції, 28 червня минулого року, прем’єра відео збурила мережу. А продюсер проєкту Віктор Вінтоняк ініціював перше публічне виконання наживо написаних для ракети й струнних творів у Франківську – рідному місті композитора.

Читайте: Роман Григорів: “Я не хотів естетизувати це гівно. То був ритуал проклинання”

3 листопада 2023 року Роман Григорів із струнним ансамблем «Quattro Corde» та вокалісткою Софією Павліченко, а також медіакомпозитором Георгієм Потопальським запрем’єрили «Голос пекельної стріли» учасникам бізнес-форуму «Івано-Франківськ – місто можливостей».

І ракети стають музичними інструментами… Вони лунають по-різному. Їхнє звучання під смичком надзвичайно різке й дико пронизливе, наче крик смерті. Та грати на них – це ритуал очищення, заклинання на перемогу життя. Для мене – це подолання персональної травми, – казав тоді Роман Григорів.

До речі, перформенс у Франківську передував благодійному аукціону, кошти з якого, як і з продажу квитків на бізнес-форум, – а це близько 2 млн грн – спрямували до Координаційного центру #SaveUkraineNow (SUN) на підтримку прикарпатських бійців.

А вже цьогоріч Український інститут, інституція культурної дипломатії при МЗС України, запросив Романа Григоріва до Берліна. З тією ж ракетою.

Везти її на виступ довелося трьома окремими частинами.

В результаті музикантові доставили її на сцену в розібраному вигляді – в сумці-«кравчучці»(!).

На очах вражених іноземців автор перформенсу зібрав частини російської реактивної системи «Ураган» докупи. Ракету, що несла смерть і руїну, український митець знову перетворив на музичний інструмент і зіграв «Голос пекельної стріли». Цього разу – спільно із камерним ансамблем «Мрія» і традиційно з вокалісткою Софією Павліченко.

У майбутньому, через багато років, я б хотів, щоб люди сприймали це, як нащадки жертв Голокосту — музей в Освенцимі. Хочу, щоб люди побачили, що, попри все, була сила любові, були українці, які перемагали історію, – сказав після перформенсу Роман Григорів.

А ще поділився спостереженням: тамтешня публіка була явно не готова до такого авангардного музичного наповнення. Як стверджує композитор, глядачі були відверто шоковані.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц на відкритті, вимовивши кілька фраз українською, пообіцяв Україні ракети.

Найнагальніша потреба української армії зараз — це боєприпаси, зброя, особливо системи ППО. Тому протягом найближчих тижнів та місяців ми поставимо в Україну третю систему ППО Patriot, установки IRIS-T, Gepard, ракети та боєприпаси, – цитує Шольца Radio France Internationale.

Що ж до ракети-інструменту – музейний експонат із Бучі тепер у Європі надовго. Саме на ньому Роман Григорів зіграє перед берлінськими Бранденбурзькими воротами, що поруч із посольством рф, у День Незалежності України.

Авторка: Оксана Квітнева

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.