Культура

У Франківську на бізнес-форумі композитор Роман Григорів зіграє на ракеті «Ураган»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ракета від РСЗВ «Ураган» знову зазвучить – у перформенсі «Голос пекельної стріли». Раніше, на день Конституції цього року, композитор Роман Григорів представив відео на цей твір. Він перетворив російську ракету БМ-27 на інструмент і зіграв на ньому основну тему композиції, як на віолончелі чи контрабасі.

А у Франківську це буде перше публічне виконання твору. Його презентують 3 листопада – у програмі бізнес-форуму «Івано-Франківськ – місто можливостей». Форум об’єднає бізнесменів, топ-менеджерів, інвесторів і стартаперів у дискусіях про сучасні виклики. Крім чотирьох панельних дискусій, одна з яких присвячена креативному кластеру, програма містить арт-перформенс The voice of hell’s arrow або Höllenpfeilstimme – тобто, «Голос пекельної стріли».

Читайте Роман Григорів: “Я не хотів естетизувати це гівно. То був ритуал проклинання”

Така назва одного з творів для струнних і ракети. 28 червня відео їх виконання у супроводі камерного оркестру «Київська камерата», що було у столичній Андріївській церкві, збурило мережу та світ. Автор і виконавець соло на ракеті Роман Григорів пройшов відбір на номінацію в категорії «Найкраща сучасна класична композиція» на Grammy Awards.

Перформенс, який ми створили з Романом у квітні, буде вперше виконаний наживо, – каже продюсер проєкту, франківський підприємець Віктор Вінтоняк. – Ми будуємо культурний фасад держави підтримкою мистецьких проєктів і митців. Культура виступає як агрегат ціннісного відбору смислів, символів, концептів. Важлива синергія бізнесу і митців, підтримка на мистецьких майданчиках європейського та світового рівня. Перформенс, що відбудеться в рамках бізнес-форуму, є яскравим свідченням такої можливості.

І ракети стають музичними інструментами… Вони лунають по-різному. Їхнє звучання під смичком надзвичайно різке й дико пронизливе, наче крик смерті, – говорить композитор Роман Григорів. – Та грати на них – це ритуал очищення, заклинання на перемогу життя. Для мене це подолання персональної травми.

Виконавці перформенсу:

  • композитор Роман Григорів (Івано-Франківськ-Київ);
  • солістка Софія Павліченко (Лондон);
  • художня керівниця струнного ансамблю Quattro Corde Анжела Приходько (Івано-Франківськ);
  • медіакомпозитор Георгій Потопальський (Київ).

Перформенс передуватиме благодійному аукціону, кошти з якого, як і з продажу квитків на бізнес-форум, спрямують до Координаційного центру #SaveUkraineNow (SUN) – на підтримку прикарпатських бійців.

Отже: Івано-Франківськ, Університет Короля Данила, п’ятниця 3 листопада, 15:30.

Оксана Квітнева

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.