Культура

Frida надихає. У Франківську відкрилась нова креативна арт-студія (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

На початку травня в Івано-Франківську запрацював арт-простір «Frida». Його облаштували у колишньому приміщенні «Укртелекому». Панорама міста звідти – неймовірна, атмосфера всередині сама спонукає брати в руки пензля і творити.

Тут навчать, як це робити правильно, а головне – в задоволення, пише Репортер.

Відкрили арт-простір молоде подружжя Юлія та Ігор Порайки ще у грудні минулого року. Та через черговий локдаун роботу довелося призупинити. Потім наважилися відкритися вдруге, а тут і війна…

Кажуть, дуже боялися відкриватися знову, мовляв, людям не до того.

Але насправді, коли ми відкрилися, то в перший же тиждень було багато запитів, – говорить Юлія Порайко. – Тоді зрозуміли, що навпаки, це потрібно. Люди хочуть трохи відволіктися, хоча б на годину-дві зануритись у творчість.

Читайте: Руку тиснуть усім. Що дратує жінок у діловому етикеті та як це виправити

У студії працюють професійні художники, які знайдуть підхід до кожного і готові допомагати вчитися. Є заняття індивідуальні, є й майстер-класи для дітей і дорослих.

За словами Ігоря Порайка, наразі багато клієнтів – переселенці з Харкова, Києва, інших міст.

Вони приходять до нас і розказують, що ходили у подібні студії у своїх містах, – говорить Ігор. – Це і діти, і дорослі. Але хочемо, аби такий вид відпочинку став більше поширеним і серед франківців. Чимало клієнтів – це люди, які ніколи не тримали в руці пензля. Кожного приводять сюди різні історії, дитячі мрії.

Когось сюди приводять друзі чи рідні. Популярні подарункові сертифікати на майстер-класи. Адже дарувати емоції – це дуже оригінально й приємно. А вони тут обов’язково будуть.

Високі стелі, багато світла і – панорама міста. Великий простір поділений на умовні секції. Є галерея, де можна побачити картини як професійних художників, так і учнів.

Роботи майбутніх митців виставлені на мольбертах. Тут портрети, пейзажі, натюрморти, графіка. Є завершені, деякі ще у процесі. Навіть не віриться, що малювали їх люди, які досі взагалі не стикалися з фарбами.

Дітям до вподоби заняття – «Рідкий акрил», бо можна розливати фарби

Вікова категорія клієнтів – від п’яти років і без обмежень. Є дві дитячі групи: 5-9 років і 9-14. Заняття проводять щодня, крім неділі.

Для малих перша зустріч з живописом безкоштовна, аби дитина собі визначила чи подобається їй, чи ні. Але кажуть, усі приходять знову. Можна купити абонемент на майстер-класи з акрилу, живопису, тематичні.

За словами Ігоря Порайка, найбільше дітям до вподоби заняття – «Рідкий акрил».

Вони дуже задоволені, бо ти там розливаєш фарби, трубочками дуєш і робиш різні візерунки, – каже він. – Діти просто в захваті, що можна розливати фарби, і ніхто нічого не скаже.

Дорослі більше люблять індивідуальні заняття та майстер-класи. Особливо з Fluid Art і Resin Art. Це техніки рідкого живопису. Саме так уже кілька років працює Юлія Порайко і навчає тому, що вміє. Три години пролітають непомітно. А в результаті у людини залишається чудова робота, ще й зроблена власноруч.

Мистецтво не любить рамок

Ми стараємося вибрати золоту середину між базовим навчанням і задоволенням, яке діти й дорослі можуть отримати від мистецтва, – говорить Юлія Порайко. – Мистецтво не любить рамок. Є база, про яку не можна забувати, але треба давати більше волі. І творчість має бути доступна для кожного.

Читайте також: Багато звуків, мало запахів. Письменник з Франківська Маркіян Прохасько – про Антарктиду

На майстер-класі наголошую, головне – отримуйте задоволення від процесу, не старайтеся максимально контролювати себе. Коли щось не виходить, краще подивіться, як цей момент обіграти, а не переробити.

Також є сімейні майстер-класи, куди можна прийти цілою родиною та щось зробити разом. Є навіть виїзні майстер-класи. От, на вихідні малювали на Вовчинецьких горах. Сидять люди на пленері, малюють, як справжні митці.

А для тих, хто хоче вчитися серйозно, існують міні-курси «Абітурієнт». Вони індивідуальні – п’ять занять по 90 хвилин з художником.

Крім цього курсу, є опція «Вільне відвідування». Тобто людина була на основних заняттях з художником і потім може собі просто приходити й малювати сама, закріплювати знання та працювати у затишній атмосфері.

Міні-курс «Абітурієнт» можна брати повторно, – додає Ігор. – Це не означає, що буде та сама програма. З кожним курсом завдання ускладнюються.

Простір настільки атмосферний, творчий та оригінальний, що тут часто влаштовують різні події, не пов’язані з мистецтвом. Свічки, жива музика, розкидані пелюстки троянд. За травень тут було п’ять освідчень.

Авторка: Світлана Лелик

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.