Культура

Франківський драмтеатр поїде містами України з мистецьким проєктом «БІЙ за Україну», аби зібрати гроші для ЗСУ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Це спільний проєкт Національного президентського оркестру та Національного академічного драмтеатру імені Івана Франка.

У Франківську прем’єра «БІЙ за Україну» мала відбутися вже цієї неділі, 8 травня. Але її довелося скасувати, як і всі масові заходи, за рекомендацією мера Руслана Марцінківа, пише Репортер.

Тож найпершими «БІЙ за Україну» побачать жителі Хмельницького (10.05), далі у Чернівцях (13.05), Кам’янець-Подільському (14.05), Львові (15.05), Ужгороді (21.05) та Мукачеві (22.05).

За словами директора театру Ростислава Держипільського, франківці також обов’язково побачать проєкт. Про це буде заздалегідь повідомлено.

Читайте також: Бляха, міни і футбол. Як франківські рятувальники працюють в Ірпені (ФОТО)

Диригент Національного Президентського оркестру Максим Гусак зазначив, що для них це почесна місія підтримати культурний фронт.

Сьогодні ми на всю Україну та Європу декларуємо нашу культурну ідентифікацію як нації, – каже Максим Гусак. – Наша музика, культура автентична. З кінця XVII століття її просто варварськи знищували. В культурі – наша місія, наша сила, наше прагнення й наша мета.

Ведучий проєкту Олексій Гнатковський розповів про основні меседжі цієї спільної роботи.

Перш за все, нашою метою є перейти в контрнаступ за всі ці століття, впродовж яких московська держава знищувала нашу культуру, – каже Гнатковський. – Будемо говорити про всі історичні віхи, які були в нашій боротьбі – національно-визвольній і, в тому числі, культурній. Будемо говорити про постаті, яких затирали. Будемо звертатись до всіх – до головнокомандувачів, президента, міжнародних, культурних, медичних та інших організацій з проханням і вимогою деблокування Маріуполя.

У перші дні ми перестали бути митцями, але впродовж двох місяців ми накопичили в собі той внутрішній бунт, який вилився у цей проєкт, – розповідає музичний керівник проєкту Роман Григорів. – Він має дуже сильний репертуар. Уперше в історії відомств об’єдналися два мінстерства – культури та оборони.

Проєкт поділений на три блоки. У першому – духовно-академічна музика. Другий блок – Шевченківський. У цій частині будуть уривки з «Великого льоху», також – шматок з вистави «Вона земля», доєднаються і «Сестри Тельнюк». І третій блок – патріотичні пісні.

Головною метою проєкту «БІЙ за Україну» є збір коштів на потреби ЗСУ.

Учасники: Національний президентський оркестр (головний диригент Максим Гусак, музичний керівник – Роман Григорів), актори Франківського драмтеатру, акторки Ірма Вітовська-Ванца і Наталія Половинка, гурт «Сестри Тельнюк», співак Сергій Лазановський, Хор Felicio (художній керівник — Наталія Байдак).

Постановка – Ростислав Держипільський.

Авторка: Світлана Лелик
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.