Культура

Франківський драмтеатр після 24 лютого забрав з репертуару вісім вистав

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Як розповів гендиректор драмтеатру Ростислав Держипільський в інтерв’ю “Укрінформ”, репертуар змінився після початку повномасштабної війни.

Зокрема зараз актори не показують вісім вистав російських авторів, пише Репортер.

Драмтеатр в Івано-Франківську змінив репертуар

А на початку березня у театрі навіть готували виставу за твором Федора Достоєвського, яку, звісно, скасовувати.

11-12 березня мала відбутись прем’єра вистави «Ідіот» за Достоєвським, про яку я давно мріяв, – каже Ростислав Держипільський. – Я навіть говорив в одному з інтерв’ю, що Достоєвський – один із найулюбленіших моїх авторів. Але коли в нас усе це почалось, я раптом збагнув – а як це так трапилось, що я, гуцул і хлопець з Косова, був настільки зараженим цією бацилою «вєлікого іскусства», що навіть своїх студентів наставляв: «Як можна не читати Толстого і Достоєвського?» Водночас ставлення до української класики, драматургії в нас було досить зневажливим. І от мені наче пелена спала з очей.

Читайте: У трьох містах Прикарпаття покажуть виставу документального театру «Коми» (ВІДЕО)

За словами Держипільського, твори російських письменників легко можна замінити українськими. Або творами інших народів світу.

Є геніальні Леся Українка, Винниченко, Стефаник, яких треба по-новому оцінювати. Є чудова європейська література – поляків, чехів, народів Балтії, Скандинавських країн та інших, які треба вивчати, – говорить директор драмтеатру.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.