Культура

“Фелікс Австрія” – сучасний роман зі старого міста

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У рамках нинішнього Форуму видавців відбулася примітна для франківчан річ – Софія Андрухович після семирічного мовчання презентувала новий роман «Фелікс Австрія». Чим він цікавий для нас? Та хоча б тим, що його герої живуть у Станиславові 1900 року.

Як розповіла сама Софія, інтрига крутиться навколо двох жінок. Аделя — наполовину полька, а наполовину німкеня. І вона — пані. Стефа — українка, і вона служниця. Та все не так просто, бо жінки, насправді, самі не розуміють, ким доводяться одна одній. «Вони виросли разом, їхні мами загинули в Мармулядовій пожежі, коли згоріло чи не півміста, — каже авторка. — Дівчат на виховання взяв батько Аделі, росли, як сестри, як найближчі подруги… І на цьому весь конфлікт».

Знаючи, що історія крутиться навколо двох жінок, читач очікувано може думати, що тут випливуть якісь лесбійські стосунки. У книзі цього нема.

«Просто це було б занадто очевидно, — пояснює Софія. — Читач думає, «та все ясно, я знаю, що буде далі». Я старалася в цей момент, і не тільки, гратися з читачем, щоб здивувати його. І щоб це було правдиво, мені самій спочатку треба було вірити, що все розвиватиметься саме так».

До слова, в романі немає і відвертих інтимних сцен, за які не раз критикували книгу Софії «Сьомга». Авторка визнає, що та критика була для неї болючою, але це зовсім не причина того, що плотської відвертості в новому романі нема.

«В «Сьомзі» я дала собі волю з цими всіма фізіологічними моментами і вже просто не мала потреби робити це, — запевняє вона. — А зараз навчилася досягати потрібного ефекту іншими засобами».

3

Насамкінець скажемо, що хоч дія роману і відбувається в австрійському Станиславові, назвати регіональним його не можна. Принаймні на цьому кілька разів наголошував модератор зустрічі, журналіст і письменник Юрій Макаров.

«Роман є загальноукраїнським, в ньому про одвічні людські стосунки, а цей колорит міста, ці словечка – це просто як бантики на платті чи цукат на торті. І ця книга безсумнівно буде відкриттям року», — сказав Макаров.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.