Культура Фото

Динозаври й метелики, – у Франківську відкрилася виставка косівської кераміки (ФОТО)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
 У п’ятницю, 21 грудня, у Першій сімейній ресторації Мулярових в Івано-Франківську відкрилася експозиція робіт косівського майстра кераміки Сергія Дутки.

Виставка називається ”Яйце зі шпинатом”, пише “Репортер”.

”Так колись на заході називали кераміку з Далекого Сходу, через поєднання жовтого і зеленого кольорів, – розповідає майстер. – Тут в основному роботи у цих двох традиційних кольорах, тому така назва. Це традиційне косівське мистецтво, але в таких кольорах робили кераміку різні народи”.

Загалом косівська кераміка розмальовується у трьох кольорах: жовтий, коричневий і зелений. У колекції Дутки коричневого найменше. Зелений колір дає окис міді, жовтий – окис заліза.

Крім того, художник часто використовує у глиняному посуді анімалістичні мотиви.

”Роблю з глини переважно тварин. Це ще з дитинства – дуже любив тварин, навіть хотів бути зоологом, – каже Сергій Дутка. – Тут є багато можливостей для інтерпретацій. Я вже багато років намагаюся показати косівську кераміку з іншого кута, бо щодо неї є багато стереотипів. Усім вона асоціюється з баранчиками та гуцулами”.

Сергій Дутка розповідає, що спочатку не хотів поступати на кераміку в Косівське училище, але потім це мистецтво його захопило. Нині він працює у цьому напрямку вже 10 років. Але найстаріша робота у цій експозиції має два роки.

Виставка триватиме до кінця січня. Придбати роботи тут не можна, але для охочих майстер зробить копії на замовлення.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.