Культура

До Коломийського музею повернули видання «Діяння Апостолів», яке вважали втраченим

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

До Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття повернули книгу «Діяння Апостолів», яку вважали втраченою 70 років тому.

До музею через 70 років повернулась книга 1784 року видання «Діяння Апостолів». Її, як і сотні інших видань, після ідеологічних чисток у 50-х роках ХХ століття, вважали назавжди втраченою, – написала генеральна директорка музею Ярослава Ткачук, повідомляє Репортер.

Книгу з музейною печаткою повернув кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Єгрешій.

Ярослава Ткачук пояснює, що після Другої світової війни репресивна радянська машина знищувала не тільки «ворогів народу», а й всі його історичні, культурні та релігійні пам’ятки, що не відповідали ідеологічним догмам московських зайд.

Коломийський музей не був винятком, і на його подвір’ї окупанти спалили тисячі екземплярів унікальних книжкових видань. Проте більшу частину вилученого бібліотечного та архівного фонду енкаведисти вивезли на паперову фабрику у Дятьківці й перемололи. І все таки, завдяки відважним та свідомим селянам, а також робітникам папірні, вдалося врятувати від знищення деякі книжки та документи, – йдеться у дописі.

Серед врятованих книг було й «Діяння Апостолів». Його зберігав підпільний греко-католицький священник Ярослав Сірецький. Він після заборони діяльності церкви, працював учителем школи у Дятьківцях.

Згодом отця, як і багатьох інших священників, у 1957 році було арештовано та етаповано у мордовські табори. Повернувшись додому у 1964 році, священник залишився вірним своїй церкві. По смерті отця частиною бібліотеки заопікувався двоюрідний брат Володимир Сірецький. Він передав книгу науковцю, а той віддав у музей.

Сир у чані й дегустація на горищі. Верховина збирає гурманів (ФОТО, ВІДЕО)

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.