Культура

Данія очима туриста. Перш, ніж вирушати до цієї країни, варто підготуватися

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Скандинавські країни не дуже популярні серед туристів, бо дорогі. Данія — не виняток. Перш, ніж вирушати до цієї країни, варто підготуватися. Насамперед фінансово, адже рівень життя тут дуже високий і ціни — відповідні.

Геріатричний пансіонат та його мешканець. Дворик всередині висаджений пишними кущами троянд різних кольорів
Геріатричний пансіонат та його мешканець. Дворик всередині висаджений пишними кущами троянд різних кольорів

Дорога

Ми з дружиною Анастасією вибрали бюджетні авіалінії Віззейр (wizzair.com). Задовго до поїздки через сайт skypicker.com знайшли хорошу ціну, купили квитки. Шенгенські візи у нас були. Потрібно ще доїхати автобусом до польських Катовіц (90 злотих). Авіапереліт із Катовіц до Мальме (Швеція) — 61 злотий. Далі — шатл-бусами та потягами до Копенгагена, що теж трішки здорожчило подорож. Хоч загалом добирання не було основною статтею витрат поїздки, але якщо тут можна зекономити, то чому б і ні?

Житло

Варто домовитися заздалегідь. Раніше ми практикували мережу каучсерфінг (couchsurfing.com). Якщо зареєстрований і маєш правильно заповнене резюме (профіль), це зручно — довірять не лише квартиру, а й користування всім, що там є. Фактично з цією мережею ви зможете пожити у ваших безкоштовно, однак і вам пізніше доведеться відплатити комусь такою ж гостинністю. Деколи можуть дати в користування кімнату, або й диван на кухні. Підходить невибагливим студентам, молоді. Має бути кілька запасних варіантів: траплялося, що мандрівникам відмовляли в останню мить.

Комфортніше реєструватись і шукати житло на сайті airbnb.com, що ми й зробили. Це дешевше, ніж готель. Однак не менше 30-40 євро за добу на одного. Кращий вибір, якщо бронювати. Ще інший варіант — шукати готель чи хостел через мережу booking.com.

Громадський транспорт

Відносно дорогий. У Копенгагені діє метро та автобусний транспорт. Метро автоматизоване, дуже точне, як і весь інший транспорт, до хвилини. Вартість разової поїздки — 24 крони (крона —3,70 грн). У туристичних місцях ходять євро. Плануєте часто користуватись громадським транспортом — дешевше купити проїзний. Це 200 крон на повну тризонну агломерацію на три доби.

Дешевше орендувати велосипед. Міська мережа bycyklen.dk обладнана електровелосипедами найновішого взірця з GPS-навігаторами. Стійки з доступними велосипедами є по всьому місту. Велоінфраструктура там вважається найкращою у світі. Копенгаген знаменитий і цим.

Якщо купити місячний абонемент за 70 данських крон, то будь-які перші півгодини безкоштовні, а наступна година — 6 крон. Можна зекономити, щопівгодини замінюючи ровер на інший, переїжджаючи від станції до станції. Для реєстрації в міській мережі прокату потрібно користуватись платіжною карткою міжнародного стандарту.

Центр міста. Канали.
Центр міста. Канали.

Одяг

Копенгаген — доволі прохолодне місто. Навіть влітку не завадить куртка, змінне взуття. Нам пощастило: було тепло, навіть купалися в морі. Цікаво: сходинки ведуть просто до води — зручно.

Їжа

Тут усе дорого, як на українця. Можна взяти із собою крупи, на митниці пропускають усе, що запаковане, крім консервацій і рідин. Мережа супермаркетів Lidl — з дешевшими цінами, мережа ICA — з ширшим вибором та гастрономією. Дешевше купувати напівфабрикати й готувати самим або харчуватись у студентських їдальнях, у турецьких або китайських столовках. Арабська кухня теж дешевша.

Несподіванки

Не можна ходити велодоріжками. Правила поведінки — загальні. Треба звикнути, що данці — чесні відкриті люди. Треба бути такими ж із ними. Бути готовим до того, що в Данії — один із найвищих у світі рівнів життя в Європі, й ціни тут відповідні. Що гроші швидко витрачаються, мати запас. Краще за все — гривневу платіжну картку класу «голд» або подібного класу. Планувати маршрут. Вигідніше придбати абонемент і їздити на електровелосипедах.

Є цікавий осередок міста — Християнія. Це частково самокерована, неофіційна «держава в державі». В ній проживає близько 1000 людей, багато кафе, кілька готелів, навіть власна середня школа. Має особливий напівлегальний статус і часткову незалежність. Приваблює різних цікавих людей, а насамперед вільних художників, хіпі, представників інших субкультур. Тут продають легкі наркотики. Багато туристів з цікавістю приходять сюди, аби лиш подивитись, як живе така незалежна комуна.

Вид на міську набережну майже в самому центрі Копенгагену.
Вид на міську набережну майже в самому центрі Копенгагену.

Що подивитись?

Центр міста, пам’ятки архітектури, центральну площу. Райони старих особняків. Нові житлові райони, набережні. Майже кожен мікрорайон оточений штучними водоймами, подекуди росте лотос. Краса! Тут розуміють, що вода створює затишок. Пляжі безкоштовні. Просто цікаво мандрувати, десь заблукати.

У Копенгагені — один із найстаріших у Європі парк розваг Tivoli. Вхід недешевий, 100 крон за цілий день плюс 220 крон за нелімітований доступ на всі атракціони. Хоча, повірте, можна собі дозволити раз у житті. Чого вартує підземна подорож у шкатулці вінтажним ляльковим світом по казках Ганса Крістіана Андерсена?

Є своя сцена, де майже щодня відбувається якесь цікаве шоу. Ресторани на всі смаки й гаманці. За містом є поселення зі скаутськими умовами. Там вівці, коні, корови…

У таких країнах, як Данія, варто побувати хоча б тому, щоб пізнати інший світ. Ментальність людей інша, все — інше. Не пошкодуєте.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.