Культура

Будинок на Шевченка, 12 та ще 542 об’єкти культурної спадщини внесли до Державного реєстру пам’яток

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

15 березня Міністерство культури видало наказ №202 – Про занесення об’єктів культурної спадщини в Івано-Франківській області до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. До переліку увійшло 543 об’єкти. Серед них – будинок на Шевченка, 12.

Про це стало відомо під час засідання в Івано-Франківському окружному адміністративному суді у справі Володимира Балагури проти департаменту містобудування та архітектури, пише Репортер.

Нагадаємо, в Івано-Франківському окружному суді триває розгляд справи щодо надання містобудівних умов і обмежень на реконструкцію будинку на Шевченка, 12.  Новий власник звернувся до департаменту містобудування та архітектури, аби отримати містобудівні умови й обмеження. Але реконструкція, яку він запланував, – неможлива у статусі пам’ятки. Тож через суд він намагається змусити департамент видати містобудівні умови і обмеження. Апелює до того, що статус пам’ятки будинку на Шевченка, 12 наданий неправомірно.

На судовому засіданні, 19 березня, суддя Бобров зачитав заяву прокуратури, яка хоче долучитися до справи як третя сторона з боку відповідача – департаменту архітектури.

До теми: «Лилик» – як бізнес-об’єкт. Франківський забудовник через суд хоче скасувати статус пам’ятки на Шевченка, 12

Зокрема, в заяві йдеться про те, що 15 березня 2024 року Міністерство культури та інформаційної політики внесло будинок на Шевченка, 12 до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Відтак будь-які втручання, й реконструкція зокрема, загрожують пам’ятці і є питанням державного інтересу.

У заяві від прокуратури йдеться про те, що під час купівлі будівлі Балагурою, охоронний договір на памʼятку на Шевченка, 12 не був укладений і не укладений донині. При цьому Балагура був зобов’язаний укласти такий договір після купівлі.

Також у заяві прокуратури зазначено, що оцінка будинку експертом Маркусом, який визначив, що будинок на Шевченка, 12 потребує реконструкції,  виходить за межі його компетенції. Прокуратура повідомляє про вступ прокурора у справу на стороні департаменту архітектури та містобудування для захисту інтересів держави у цій справі. Обгрунтовує це тим, що департамент архітектури неналежно виконує свої обовʼязки.

Питання охорони спадщини стоїть в державі гостро, знищення памʼяток наносить шкоду суспільству в цілому. Питання охорони памʼятки на Шевченка, 12 набуло резонансу після публікацій в ЗМІ. Ми прийняли рішення вступити в розгляд справи і підготували клопотання, – говорить представниця прокуратури Наталія Андрусяк. – 15 березня Міністерство культури внесло до державного реєстру памʼяток будинок на Шевченка, 12. Згідно з законом про охорону культурної спадщини, реконструкції на таких об’єктах не передбачається. Зобовʼязавши департамент видати містобудівні умови та обмеження, охорона спадщини буде неможливою.

Представник позивача Євген Мануляк намагався допитатися у представниць департаменту та прокуратури, чи справді департамент неналежно виконує свої обовʼязки. І апелював до того, що департамент таки здійснює свої дії без порушень. І не підтримав клопотання прокуратури.

Суддя прийме рішення щодо участі представниці прокуратури як третьої сторони у справі після перерви о 13:00.

До теми: То «Дністер», то «Трембіта». Які пам’ятки втратив Франківськ за останні роки

Нагадаємо, будинок на Шевченка, 12 зведений у 1870-1872 роках родиною Щепанських.

20 років у ньому проживав син Щепанських Юліан, а згодом тут облаштували приватний жіночий пансіонат Меланії Домбровської. Пансіонат пропрацював у стінах будинку 10 років. Потім будинок змінив ще кількох власників, а в радянський час тут був дитячий садок “Вогник”.

З 1990-х кафе “Під лиликом” за адресою Шевченка, 12 було осередком спілкування митців, письменників, патріотичної і творчої молоді міста. Як розповідав Репортеру громадський активіст Віталій Перевізник, саме там було започатковане Студентське братство, звідти й пішла ідея братства відзначати День міста.

Кафе з великим садом та альтанками поряд пропрацювало до початку 2000-х. А до 2015 року стояло пусткою.

Востаннє активне життя у Шевченка, 12 намагалося вдихнути подружжя Дмитра й Дарини Шегд, які у 2015 відкрили у частині будинку галерею-книгарню “Під Лиликом”. Втім, за два роки книгарня закрилася.

Авторка: Ольга Суровська

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.