Культура

Абетка Івано-Франківська. Літера З – ЗУНР і Зосина воля

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Репортер» продовжує публікувати Івано-Франківську абетку. Вона побачила світ на День міста – ще 7 травня 2022 року. Втім, через війну презентація пройшла майже непоміченою. На полиці книгарень видання теж не потрапило, бо його дарували офіційним делегаціям. А шкода ж, адже абетка гідна, аби її побачили читачі… Отже, цього разу – літера З, пише краєзнавець Іван Бондарев.

Абетка Івано-Франківська. Літера З – ЗУНР і Зосина воля

Літера «З» представлена двома словами. Перше – це ЗУНР, тобто Західноукраїнська Народна Республіка. Її столиця спочатку була у Львові, потім у Тернополі, а далі урядовці перебрались до Станиславова. Тут вони перебували найдовше – майже п’ять місяців.

Про столичний період історії нашого міста нагадують наукові монографії, пам’ятник і меморіальні дошки на декількох кам’яницях. Серед них і готель «Дністер», де раніше розташовувався парламент республіки. Цікаво, впізнав би його президент ЗУНР Євген Петрушевич, якби побачив після недавньої сумнозвісної «реставрації»?

Більше про столичне місто можна прочитати тут:

Станиславів – столиця ЗУНР. Екскурсія історичними місцями (ФОТО)

Абетка Франківська. Літера З – ЗУНР і Зосина воля

Друге слово більш відоме у колах любителів голосно відпочити та поспівати караоке. Це ресторан «Зосина Воля», що розташований неподалік вулиці Євгена Коновальця. Колись ця вулиця називалась «Зосина Воля», славилась своїми борделями й відігравала у Станиславові роль району червоних ліхтарів.

Чому вона отримала таку назву – читайте тут.

Або – ще один варіант.

Іван Бондарев

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.