Культура

Абетка Івано-Франківська. Літера Ч – чанахи, Чукалівка

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

«Репортер» продовжує публікувати Івано-Франківську абетку. Вона побачила світ на День міста – ще 7 травня 2022 року. Втім, через війну презентація пройшла майже непоміченою. На полиці книгарень видання теж не потрапило, бо його дарували офіційним делегаціям. А шкода ж, адже абетка гідна, аби її побачили читачі… Цього разу – літера Ч. У Франківську це страва й село, чанахи та Чукалівка, пише краєзнавець Іван Бондарев.

Абетка Івано-Франківська. Літера Ч – чанахи, Чукалівка

Нині важко уявити меню пересічного франківського кафе без чанахів. Здається, їх готували тут завжди, адже у Франківську смачну страву у глечиках без проблем можна було скуштувати ще за часів «совка». Насправді батьківщиною чанахів, звісно, є Грузія, але саме в нашому місті вони отримали «друге дихання», завоювали популярність та поширились на весь західноукраїнський регіон.

Про те, з чого все починалось, читаємо тут:

Легенди Станиславова. Як Параджанов навчив франківців чанахи готувати

Абетка Франківська. Літера Ч – чанахи, Чукалівка

На ілюстрації, що презентує літеру «Ч», бачимо тюльпанове поле, кавуни, грядки з полуницею, будівлю психіатричної лікарні та цвинтар на обрії. Усе це є в Чукалівці – приміському селі, що  становить південний кордон Івано-Франківська. З усіх сіл-супутників саме Чукалівка закріпилась у міському фольклорі через об’єкти, що там розташовані.

Читайте: Абетка Івано-Франківська. Літера Ц – це Дарія Цвєк та її книжки

Нещодавно, до тамтешніх похмурих лікарняно-цвинтарних принад  додались туристичні родзинки, які вирощують фермери. Можливо, з часом Чукалівка перехопить славу у буковинської Тюльпанової долини чи складе гідну конкуренцію херсонським кавунам. Побачимо.

Іван Бондарев

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.