Культура

Залізний «капут» філармонії

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда Уявіть собі: перші особи нашої держави, міста, області, вирушаючи на чергову зустріч задля вирішення державних справ, сідають у салон ось цього симпатичного «екслюзиву». Як вам така картина?А чом би й ні? Тим паче, що удостоєні такої честі можуть бути лише обрані, себто чиновники і музиканти, адже вони однаково представляють Україну в інших областях і за кордоном.

До 1993 р. в АТП управління культури на балансі був транспорт. Після розформування АТП, обласне управління культури той транспорт роздало. І от відтоді мають наші музиканти «за честь» їздити на музейних раритетах, називаючи їх між собою залізними капутами. «Неодноразово ми закладаємо в бюджеті потребу про автобуси ось уже який рік, але відповіді немає й досьогодні. Заклали і на 2009 два автобуси, але яким буде результат невідомо», — з безнадією та сумом в очах розповіли нам про гірку доленьку філармонійних колективів.

Цей раритет (на фото) — один з трьох ексклюзивів, якими вже впродовж 20?ти років послуговується обласна філармонія — осередок культури нашої. Старий уазік (УАЗ-3303, 89?го року випуску), доходяга старий ЛАЗ, правда, його вже хочуть списати, два кубанці, один з яких — ГАЗ-5304? 86?го р. випуску).

У 80?х роках до Франківська приїздили поляки (працювали на газопроводі «Дружба»). Коли побачили осесього кубанця «задунайського», спитали водія: Цо то пан сам склепав? «Ось так,  дожився, аж фотографія буде з тебе», — підморгнув водій своєму кубанцеві, поки ми його фотографували.

Розповімо вам тільки дещо із трагіко-комічних казусів, які доводиться щоразу переживати високопрофесійним музикантам, які вирушають на гастролі. Добре, що з гумором у них все гаразд.

 

Європейський рівень: де він? Чий сором і чия ганьба?

При філармонії є так звана лекційна бригада (соліст, вокаліст, інструменталіст, лектор і струнна група), місія якої їздити по селах. Їздять із музичним супроводом отим старим бронетранспортером. Краще вже танк позичити, виглядало б колоритніше, — висловлюються музики….

«Стареньке і нещасне зверху, всередині, — такий жах! Але вибору немає: те, що робимо, — дуже важливо. Кубанець, до речі, — це вже розкіш, бо більше місць. А не так давно ми їздили швидкою допомогою», — розповів газеті «Репортер» Ярослав Бибик. Пригоди з кубанцем траплялися неодноразово і в музикантів Академічного камерного оркестру «Гармонія Нобіле», і в артистів Гуцульського ансамблю пісні і танцю.

Наприклад, уазіком група солістів і Струнний ансамбль відпрацьовують всю свою норму за рік — 88 концертів. У наймолодшого ЛАЗу (1991 р.) два рази горіла проводка, тому відремонтувати його вже неможливо.

 

В анамнезі франківської культури: ЩО?

Чи не є дивно, ганебно, до болю смішно, адже щороку керівництво області годувало працівників філармонії обіцянками-цяцянками про новий транспорт. Добре сказав начальник управління культури облдержадміністрації Володимир Федорак на одному із недавніх вечорів у філармонії про те, що насправді «криза у наших головах». І, на жаль, не лише в цьому році.

Нехай ці слова не будуть врешті констатацією і константою.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.