Культура

Від екстріму до вінця, або гори кличуть

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Надія Шегда Відпочинок, екстрім, вдихання густих пахощів хвої, купання у прохолодній Мізуньці і ще багато несподіваного та цікавого було на IV вже міжнародному фестивалі спорту та екстріму «Мізунська Zвигода 2008», який тривав з 4 по 6 липня у с. Новий Мізунь Долинського району.

Неподалік фестивальної сцени, яка щовечора впродовж перших днів наповнювалась очікуваними гуртами (Карна, Пан Пупец, Ніагара, Абу?касимові капці, Ніоплан та ін.), удень впра­вно роздаровував для гостей фестивальної тусівки свої майстерні карикатури відомий франківцям Мирослав Король. Оскільки вдень проводилися змагання, а ввечері була концертна програма, то всі відпочиваючі, а їх за три дні було близько п’яти тисяч, могли вибрати те, що кожному з них було більш до смаку. Мандруючи таборовим містечком, ми поцікавилися враженнями молодих і не тільки… людей.

Дехто захоплено розповідав про атмосферу фестивалю, інші — тішилися тим, що була можливість розширити коло знайомих та друзів, ще інші відзначали високу майстерність спортсменів (їх цього року було близько двохсот), гонщиків, а також високий рівень організації змагань. Голова Федерації спортивного орієнтування Омелян Куцул розповів нам, що учасників Чемпіонату області зі спортивних орінтувань на цьгорічних змаганнях було найбільше за всі три роки. Розширилась також і географія, що стосується і фестивалю безпосередньо (Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Ужгород, Львів, Нова Каховка, Здолбунів, Запоріжжя, Хмельницький, Канада, Білорусь, а також інші міста України). Групи складалися як з новачків, так і з еліти (кандидатів та майстрів спорту) та ветеранів. «Погода не дуже сприяла, але якщо каміння на голову не падає, то ми бігаємо», — жартома розповідав Омелян Куцул. Результати фестивальних змагань читайте на спортивній сторінці газети.

До речі, організатори та призовий партнер фестивалю «Веломан Екстрем» разом з «CUBE» подбали про те, аби збільшити кількість нагород, тому призовий фонд складав близько 20 тис. грн. Подбали і про таку розкіш, як біотуалети, яких було встановлено близько 20. Не на багатьох фестивалях вони встановлюються, чи не так?

Проведення Купальського дійства уночі з шостого на сьоме липня взяло на себе управління культури Долинської РДА.

І це ще не все! У неділю, коли фестивальних клопотів поменшало, ті, без кого фестиваль би аж ніяк не відбувся — Роман Ганжа і Наталія Найда, — вирішили поєднати свої долі. Серед модрин, смерек, пахучих трав та квітів під високим карпатським небом відбулося вінчання. Після того, як о. Зеновій поблагословив молодят на щасливе сімейне життя, як на справжньому українському весільному столі не обійшлося без вареників та сала з часником, які чекали го­стей у «Карпатському трамваї». Усім туристам, які приїжджали до Мізуня впродовж року, Любомир Яцків — керівник проекту «Карпатський трамвай» — розповідав, що 6 липня тут буде вінчання. З українськими піснями, «Кораллями» і «Червоними гузицями» ще довго тривала екстремальна весільна забава… А ми собі думали: таки кличуть гори до себе. Варто лише почути…

Ось так, може й неусвідомлено, але відбувалося творення справді української традиції — весілля у Карпатах.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.