Культура

«Quattro corde»: подвійна цікавість

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У суботу, 1 жовтня, Міжнародний день музики звучатиме в нашому місті по-новому. У приміщенні обласного Художнього музею в рамках вже відомого іванофранківцям проекту «Музичні зустрічі Анжели Приходько» виступлять музиканти струнного ансамблю «Quattro corde».

Квартет у складі Мирослава Федини (друга скрипка), Наталії Фіголь (альт), Галини Орлової (віолончель) та солістки Анжели Приходько (перша скрипка) гратиме на нових інструментах. Їхній автор – відомий на Прикарпатті скрипковий майстер Роман Шмігельський. Чоловік упродовж 40 років робить скрипки і є одним із небагатьох в Україні професійних скрипкових майстрів.

Поки музиканти готуються до суботнього виступу, пан Роман розповідає, як виник його задум зробити квартет. «Недавно робив скрипку для колишнього міністра охорони здоров’я Іллі Ємця, після чого мені дорікнули, що не беруся більш ні за що, крім скрипок. То так і надумав взятися за квартет, – розповідає пан Роман. – Переважно майстри роблять інструменти з випадкового матеріалу, але насправді деревина має бути заготовлена та вистояна. Тож цей мій квартет – із сосни півстолітньої витримки. І робив я його упродовж року».

Щодо презентації квартету інструментів в рамках концерту, то ця ідея виникла в Анжели Приходько, коли Роман Шмігельський попросив допомогти зробити демонстраційний запис його інструментів, щоби можна було презентувати їх спонсорам.

А щодо ідеї власне музичних зустрічей, яких у нашому місті відбулося вже близько трьох десятків, як із відомими музикантами, так і зі студентами, то насамперед хотілося популяризувати скрипкову музику, каже Приходько.

«Як музиканта мене цікавлять різні форми – сольне виконавство, концерти камерних оркестрів, симфонічних, – розповідає скрипалька. – Наприклад, уже традиційними у нашому місті стали концерти фортепіанної музики. Й хотілося, щоби звучала у місті й скрипка. Тим паче, у нас є чимало музикантів, які бажають концертувати».

Окрім того, що струнний ансамбль «Quattro corde» гратиме на нових інструментах, музиканти готують ще й нову цікаву програму. Кажуть, оскільки «молоді» інструменти не завжди одразу відтворюють всю силу звуку, то доводилося підбирати такі твори, щоби звучання було якнайкращим. Тож у концерті-презентації звучатиме популярна класика, барокова й романтична музика. Серед українських та зарубіж­них композиторів – Кореллі, Бах, Рахманінов, Деліб, Шопен, Скорик.

Початок концерту о 15 год.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.