Культура

Класика серед гір

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

В Яремче з 26 по 30 червня вже вдруге відбувся фестиваль-пленер класичної музики «Карпати-Арт». Музика, спілкування та своєрідна терапія — ось, що можна було відчути протягом цих фестивальних днів.

За словами організаторів, другий фестиваль став більш відкритим, адже до класичної музики хотіли залучити якомога більше глядачів.

«Спершу ми задумали його як пленер для музикантів, які приїхали й за закритими дверима поспілкувалися між собою, — розповідає організатор фесту піаніст Ігор Прокопюк. — Але вже навіть у першому фестивалі виникла ідея долучити до цього проекту громаду, туристів, бо це ж Яремче — туристичний центр».

Ніби трошки вдалося. Фестиваль відвідало чимало людей. Офіційно його відкривали 26 червня великим святковим концертом за участі академічного оркестру «Harmonia Nobile», піаністок Наталії Зубко та Анни Стемпін-Ясновської (Польща). Також можна було почути концерт для віолончелі від Тараса Менцинського та інші музичні твори.

Була тут і дитяча складова. За словами організаторів, цей фест дуже важливий для маленьких музикантів — учнів Яремчанської дитячої музичної школи. Цього року вони мали можливість виступити на одній сцені з професіо­налами, зокрема, струнним ансамблем «Quattro Corde». Малеча (7-8 років) дуже переживала, а ще сильніше — їхні викладачі. Але все було гарно.

На жаль, концерт-пленер під відкритим небом так і не відбувся — завадив дощ. Тому його довелося перенести в приміщення, чим продовжили вечірню концертну програму другого дня.

«Крім усього іншого, наш фестиваль став майданчиком, де експонувалися роялі австрійсько-німецької фірми «Feurich», — розповідає Ігор Прокопюк. — Їх, новесенькі, обмотані фольгою, привезли із Польщі. Для Яремче це — подія. На тутешній сцені вперше стояли два роялі такого рівня. Були розмови з мером, аби один інструмент таки залишити в Яремче».

У рамках фесту щодня відбувалися майстер-клас з гри на фортепіано, скрипці, віолончелі. «Репортеру» довелося побувати на навчанні грі на фортепіано від Анни Стемпінг-Ясновської та на скрипці — від Кирила Стеценка, онука відомого українського композитора.

Тривали й музико-терапевтичні сесії, під час яких самі музиканти збиралися, слухали різні твори, обговорювали найрізноманітніші психологічні аспекти. Наступного року Ігор Прокопюк пообіцяв організувати такі сесії для більшого загалу.

Цікавим був тренінг-майстер-клас «Інтуїтивна музика» від Наталії Зубко. У ньому могли взяти участь усі, хто не має спеціальної музичної освіти. Люди грали на музичних інструментах, які освоїли тут же — на тренінгу. Здебільшого на ударних.

Четвертий день фестивалю став відпочинковим. Усі учасники та охочі глядачі ходили в гори. Потім — вечірній концерт.

Офіційне закриття фестивалю відбулося 1 липня на сцені Івано-Франківської обласної філармонії. До речі, роялі привезли з собою. У філармонії вони залишаться до жовтня.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.