Культура

Франківськ «тепліє»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

У вівторок, 8 квітня, у конференц-залі готелю «Станіславів» відбулася презентація середовища «Тепле місто». Цей проект спрямований на розвиток і перетворення обласного центру на прогресивне та естетичне місто.

За словами одного з ініціаторів проекту Юрія Филюка, середовище – це об’єднання людей навколо якоїсь ідеї. «Звідси народжуються якісь проекти і тут же реалізовуються, – говорить Филюк. – У Львові вони більше розвинені, там діє з десяток потужних середовищ – мистецьке середовище «Дзиґа», джазове середовище, IT-середовище чи середовище бізнес-освіти. Вони разом – це певний живий організм, який функціо­нує й розвиває місто. В Івано-Франківську ми хочемо підняти ідею регенерування тепла в місті, але не тепла від генератора, а від людських сердець і душ».

До ініціативи вже долучилися понад 200 небайдужих людей. Студенти, викладачі, бізнесмени, художники, журналісти, музиканти. Свої плани організатори цієї ініціативи називають наполеонівськими, але реальними.

Наприклад, дуже цікавим виявився проект «Грюнвальдська». Це ідея спільноти молодих дизайнерів та архітекторів міста. Його ідея полягає в тому, аби на одній вулиці показати зразок ідеального міста – з ідеальною інфраструктурою, дизайном і благоустроєм. Вибрали Грюнвальдську, бо не дуже довга, а ще – стратегічно правильна, адже через неї пролягає шлях туриста з вокзалу до центру.

«У хлопців вже є перші напрацювання, але поки ми презентуємо лише ідею, – говорить Юрій Филюк. – У майбутньому будемо презентувати якісь конкретні кроки. Цей проект розвиватиметься у кілька етапів. Будемо залучати громадськість, бізнес і владу».

Також Филюк поділився й іншими, не менш вартісними проектами. Один із них – «Теплий арт». Організатори вважають, що у місті проводиться мало якісних подій. Тож ідея цього проекту полягає в тому, аби запрошувати митців із різних країн світу. Забезпечувати їм проживання та харчування, тобто влаштовувати такі мистецькі резиденції. А навзаєм ті залишали б тут свої унікальні роботи, які були б непоганою атракцією для туристів.

А завдяки проекту «Тепле веломісто» Франківськ має потенціал стати другим Амстердамом. «Франківськ – ідеальне місто для велоруху, – стверджує Юрій Филюк. – Це екологічно, модно, корисно та малозатратно».

Проектом «Тепла освіта» планують розвивати вивчення анг­лійської мови та бізнес-клубів.

Статистика говорить, що останнім часом ресторани серед туристів стали популярнішими за музеї, тому наступний проект – «Теплі ресторани». «Їжа, харчування – це також культурний носій, тому розвиток цієї галузі дуже важливий, – говорить Филюк. — Ми хочемо вивести для міста стандарт, що таке теп­лий, сучасний ресторан та яким критеріям він має відповідати. Це саме стосується й інших закладів дозвілля».

І нарешті – «Теплий туристичний путівник» в он-лайн режимі. Це буде така собі динамічна карта міста із найцікавішими закладами, атракціями та іншим із «Теплого міста».

Більше про роботу кожного з проектів організатори розкажуть згодом – на наступних презентаціях.

Цікаво, що після першої презентації візуального стилю Івано-Франківська вже є позитивні результати. Десять підприємців зголосилися поміняти свої вивіски на такі, що відповідають євростандартам.

Загалом, присутні презентацію сприйняли без жодних зауважень. «Сама ідея небайдужих людей мені дуже подобається, – говорить начальник відділу туризму міськвиконкому Володимир Устинський. – Деякі ідеї вже проїжджені, а деякі – нові. Їх треба кристалізувати, координувати і, безперечно, впроваджувати».

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.