Культура

Допоки звучить музика

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Славиться українська земля талантами. Ось ще один результат — на Всеукраїнському конкурсі композиторських талантів «Спалахи багаття» нагороду «Майстра-композитора у номінації дитячий наївно-зворушливий твір» отримала наша франківчанка Леся Соболевська.

Попри те, що неабиякий талант і досвід у п. Лесі ого-го-го який! (вже 10 років вона займається з дітками, готує їх до сцени, вчить співати, робить аранжування пісень на власній студії), вона каже, що на такому конкурсі вперше. Його учасниками мали змогу бути всі бажаючі: як професійні музиканти, так і не професіонали. „Я радію, що отримала цей диплом. Нагорода є для мене дуже цінною. А дізналася про цей конкурс зовсім випадково — завдяки мамі, дитина якої у мене займається. У нашому управлінні культури знають, що я пишу музику, але ніхто про цей конкурс мені не казав. Така-от політика нашого керівництва».

—?Чому така ситуація і які можливості розвитку композиторського таланту на Україні загалом?

—?Ви чули, що звучить у нас на радіо, телебаченні, що чуємо з ефіру… Казатиму песимістично, але можливостей для розвитку справді ніяких.

„Леся Соболевська — композитор на замовлення своєї душі, а не на замовлення чиєсь. У ній живе і музикант, і поет, і гарна розкішна жінка. Це чарівниця музики», — так відгукується про неї поет Василь Василашко. Вони творчо співрацюють. Цікаво з чого розпочиналося?

—?Василю Федоровичу, розкажіть, будь ласка…

—?Вона мені зателефонувала, сказавши, що прочитала мою поезію «Едельвейс» і хоче покласти її на музику. Щодо цієї квітки, то вона Карпатська і символізує кохання, не те, що спливає, а те, до якого треба дійти. Ось так розпочалася співпраця. Музику до цієї поезії писали й інші композитори, але у Лесі це неперевершено.

Повернімося до самого конкурсу і нагородження переможців.

З метою підтримки нових композиторських талантів з 3 жовтня 2007 року у м. Києві стартував конкурс, про який йдеться.

Відбувався за ініціативи та під патронатом українського поета Євгена Юхниці та дитячого журналу «Пізнайко». До участі запрошували усіх, хто може висловлювати свої думки, почуття та емоції мовою музики, незалежно від віку та рівня музичної освіти. Володарі призових місць отримали дипломи та грошові премії. Переможцям була надана консультація та рекомендація на вступ до Європейської спілки авторів. Також організатори взяли на себе всі витрати, пов’язані з реєстрацією авторських прав композиторів на твори-переможці, запис та випуск диску, нотне видання збірки творів.

Конкурсні твори приймали у таких номінаціях:

1. Повільна чуттєва композиція;
2. Свіжа танцювально-пісенна мелодія;
3. Дитячий наївно-зворушливий твір;
4. Дитяча весела танцювальна мелодія.

У конкурсі взяли участь 458 композиторів, а творів було подано близько 1500.

15 березня 2008 року у центрі культури СБУ відбувалося нагородження переможців з усієї України. Серед журі були: Євген Юхниця — голова журі, автор проекту і український поет; Ігор Щербаков — композитор, голова Київської організації Національної премії ім. Т.?Шевченка, заслужений діяч мистецтв України, професор; Леся Дичко — композитор, народна артистка України, лауреат Національної премії ім. Т.?Шевченка, кавалер орденів Святого Володимира, Княгині Ольги, Святої Варвари, Лауреат муніципальної премії ім. Веделя, секретар Національної спілки композиторів України. До нагородження також долучилися такі відомі композитори, як: Артур Желєзняк — поет-композитор, твори якого виконують Ірина Білик, Наталія Могилевська, Олексанр Вудський та інші зірки української естради; Юрій Фальоса — поет-композитор, музичний продюсер артистів Ані Лорак, Сергія Лазарєва та інших.

Музика почуттів… на сцені звучали уривки музичних творів, що причаровували слухацьку душу і вигравали на її струнах, торкаючись емоційними блискітками. «Музика повинна висікати вогонь з людських сердець» — казав великий Людвіг ван Бетховен. Те, що діялося… було свідченням цього. Але чи буде традиційно?.. Адже так треба, аби Україна щороку дізнавалася про свої таланти, щоразу сповнювалась впевненістю і гордістю!.

Надія Шегда

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.