Культура Фото

29 березня народилась Марійка Підгірянка. Десять фактів про вчительку-поетесу

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
29 березня 1881 народилася чудова українська дитяча поетеса Марійка Підгірянка (справжнє ім’я Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська).

Пропонуємо вам кілька цікавих фактів з життя відомої прикарпатки.

Дівчина часто гостювала у свого дідуся по матері священика Миколи Волошина, який мешкав у сусідньому селі Заріччя. Дідусь навчив її читати і писати українською та кількома іншими мовами; мав велику бібліотеку класичної літератури.

Марійка завершила двокласну школу. А далі — самоосвіта.

У 1900 році екстерном успішно склала іспити у вчительській семінарії Львова, отримала диплом на право викладати в школі.

Вільно володіла польською, німецькою, чеською, французькою, словацькою, українською. Розуміла грецьку, латинську, італійську, російську.

Перші вірші у періодичних виданнях вона почала друкувати з тринадцяти літ, першу поетичну збірку «Відгуки душі» видала у 1907-му. 40 років вона віддала шкільній роботі та поезії
У 1904 року вона познайомилась із Августином Домбровським, майбутнім педагогом, громадським діячем, послом до УНРади. У 1905-му вони побралися.

Під час Першої світової війни чоловіка забрали на фронт, а Марійка з дітьми потрапила у спеціальні табори для переселенців у містечку Гмюнді (Австрія). Про всі жахіття перебування там пізніше написала в поемі «Мати-страдниця».

У 1919—1928 роках сім’я Домбровських проживала на Закарпатті. Разом із чоловіком Марійка навчала дітей, її щирі мелодійні вірші допомагали запам’ятати букви, засвоїти арифметичні дії, пояснювати явища природи. Провадила українську просвітницьку роботу, за що чеська влада звільнила її з посади.

Якийсь час давала приватні уроки онукам Івана Франка Тарасові й Миронові, про яких написала спогади. Писала: «Франчата були збиточні».

У родині Домбровських було четверо дітей. Син Остап — викладач французької мови Львівського університету, кандидат філологічних наук, якому не дали захистити докторську. Син Роман — перекладач із німецької, працівник газети «Шлях перемоги» у Мюнхені. Син Маркіян — український громадський діяч Австралії, інженер-електрик, автор «Підручника шофера». Дочка Дарія — вчителька української мови та літератури шкіл Галичини. Онук Юрій Домбровський працював у Львівській політехніці.

На схилі літ Марійка Підгірянка багато писала для внуків: лічилки, загадки, вірші-задачки, казки, а підписувалася «бабця Клапця».

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.