Гроші

На зарплату прикарпатським бюджетникам у 2018 році не вистачає півмільярда гривень

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
На виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ області у 2018 році не вистачатиме близько 500 мільйонів гривень.

Таку прогнозовану суму заборгованості озвучила заступник директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації під час засідання колегії ОДА Леся Балагура. Як і в попередньому році найбільше коштів бракуватиме медикам та освітянам.

На зарплату прикарпатським бюджетникам у 2018 році не вистачає півмільярда гривень

В ході обговорення даного питання, голова обласної ради Олександр Сич озвучив декілька причин нестачі коштів на оплату працівникам бюджетної сфери. Одна з них – незважена політика Кабінету Міністрів України, пише Репортер з посиланням на прес-службу облради.

До теми: На Франківщині безробітні отримують майже половину мінімальної зарплати

“Мене не тішить ситуація, коли в 2017 році з місцевих бюджетів на виплату заробітної плати додатково було залучено 408,5 мільйона гривень, які мали поступити з державного бюджету. Ми змушені були так робити, але це – не добудовані школи, не поремонтовані дороги тощо. Ці кошти витягнуті з місцевого розвитку. Чим більше Кабінет Міністрів змушує нас забирати коштів з місцевих бюджетів на виконання тих функцій, які він не здійснює, тим більше він має ресурсів для точкового підкупу виборців напередодні чергових виборів”, – наголосив Олександр Сич.

Ще однією причиною, на переконання керівника депутатського корпусу, є незбалансована система бюджетних установ, які часто недостатньо заповнені, чи то напівпорожні районні лікарні, чи то .

“Завжди будь-який населений пункт критично ставився до закриття шкіл, де навчається декілька учнів. В той же час, розуміємо, що надання послуг, чи то освітніх, чи медичних, повинні покращуватися. Закриваючи одну школу, потрібно передбачити довіз учнів до іншої школи і в той же час працевлаштувати людей, які втрачають місце роботи. Схожа ситуація і з медичними закладами, які іноді перетворюються на касу по виплаті заробітної плати. Якщо лікарня не функціонує як належить, її можна перетворити на хоспіс, якщо мала кількість дітей, можна зробити садочок чи шукати інший вихід. Потрібно робити те, що є актуальним сьогодні, таким чином люди будуть мати роботу і гроші не викидатимуться на вітер”, – підкреслив Олександр Сич.

Очільник обласної ради додав, що надмірне використання фінансового ресурсу також спричинене нераціональним підходом у кадровій політиці.

До теми: Прикарпатцям розповіли, хто отримує найвищі зарплати

“Ми коли приступали до формування обласного бюджету на 2018 рік, слухали головних розпорядників коштів. Пригадую, запитували в представників департаменту охорони здоров’я ОДА, скільки коштів потрібно, аби не виникало проблем. Вони назвали суму у розмірі 30 мільйонів гривень. В той же час, через те, що люди працюють на неповній ставці, упродовж року втрачається близько 20 мільйонів гривень. Адже відрахування стягуються як з повної ставки. За ці кошти можна було б купити сучасне високотехнологічне обладнання. Ситуація з нефаховою кадровою політикою спостерігається й в інших галузях, а також в об’єднаних територіальних громадах. Не можу утриматися від критичних зауважень, коли в новостворених ОТГ одразу приймають на роботу по 70-80 працівників. А потім кажуть, що їм бракує декілька мільйонів гривень на виплату заробітної плати. Я не кажу, що це не потрібно, але приймайте спочатку 20-30 людей на роботу, формуйте структуру і лише потім, при необхідності, набирайте більше. З цих та інших проблем і формуються ті п’ятсот мільйонів, яких бракує на виплату заробітної плати”, – відзначив Олександр Сич.

“Ми всі повинні відповідати за виконання своїх обов’язків. Тому завжди закликаю формувати одностайну позицію перед Кабінетом Міністрів України там, де він має виконувати свої зобов’язання і, водночас, формувати одностайну позицію до органів влади базового рівня, щоби вони раціонально оперували наявними ресурсами”, – резюмував голова облради.

Читайте «Репортер» у Telegram – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.