Статті

Особливі речі від особливих людей – у Франківську відкрили “Інклюзивну крамничку”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ікони на дереві, картини з бісеру, вишиті яблука, груші та цілі букети з мила – усе це й не тільки можна придбати на вулиці Височана у Франківську. У липні тут відкрили “Інклюзивну крамничку”. Усі вироби зроблені руками особливої молоді або ж матерів, які виховують важкохворих дітей.

Тобто, купуючи собі щось гарне для настрою, ви таким чином ще й підтримуєте добру справу.

До кольору, до вибору

Наша крамничка має дуже великий асортимент, але я завжди хочу почати з картин, які зроблені руками наших вихованців, – розповідає Марія Червак, керівниця ГО «Об’єднані любов’ю». – Якщо ми говоримо про мальовані роботи, то це будуть картини Андрійка Бойка, хлопчика аутиста, який приходить до нас, займається у майстерні по дереву, а додатково малює. А це картини, вишиті бісером, нашої Танічки Паращук. Дуже подобається нашим вихованцям набожність картин, яку ви побачите в більшості робіт.

Вітрина крамнички тягнеться уздовж всієї стіни, приміщення невелике, тож вироби стоять тісненько, їх тут дійсно багато.

крамничку

Скраєчку розкладені футболки та екоторбинки з принтами. По сусідству рядочком викладені прикраси для волосся, на руку, намиста. Це вироби дівчинки Злати та її мами. Марія Червак розповідає, що вони приїхали до Франківська з Лиману.

Ви можете часто на наших заходах бачити дівчинку у кріслі колісному, це і є наша Златочка, – каже пані Марія.

На поличці під виробами Злати стоїть кераміка. У центрі абілітації, вихованці якого і створюють це все, раніше багато працювали з керамістом. Тож є тут і готові вироби, і вироби, які можна розмалювати самотужки.

Читайте: Рука – як у Дарта Вейдера. Як говорити з дітьми про травми військових

Вишиті прикраси – це ще одна родзинка крамнички. Оскільки “Репортер” завітав до них якраз перед Спасом, то вітрину прикрашали вишиті яблука та груші. Перед Великоднем тут роблять вишиті писанки, а перед Різдвом – прикраси на ялинку.

А ось це сердечко ми зготували одному пану в Іспанію, який нам дуже багато допомагає, власне фінансує ліки та засоби гігієни для важкохворих лежачих, – показує Марія Червак.

От це роботи з нашої свічкової майстерні, тут до кольору, до вибору, – посміхається Марія Червак. – Коли працює ця наша майстерня, тут такі аромати стоять!

Додає, що роблять ці свічки з натуральної вощини, яку купують у гірських бджолярів.

А тут у нас представлені вироби дівчинки, сестричка якої є особливою і важкохворою дитиною. Це вироби з мила – і цілі букети, і гарненькі маленькі квіточки, які можна придбати чи на подарунок чи для себе.

У вишитих сорочок, які теж можна придбати у крамничці, – схожа історія. Їх вишиває мама важкохворого хлопчика. Все, що продається, вона витрачає на ліки для дитини.

Ну і звісно, у крамниці є нитки для роботи – як для вишивання, так і для іграшок з фетру чи інших прикрас. А також тканини для вишитих сорочок та картин.

Читайте: В Івано-Франківську запрацювали групи взаємодопомоги для матерів і дружин військових

Тобто тут можна придбати все, щоб зробити виріб самотужки. До речі, якщо ви належите до вразливих груп населення, то крамничка пропонує знижку – 10% і більше.

Або ж нам часто меценати щось дарують, тоді можна отримати це й безкоштовно, – додає Марія Червак.

Емоціями – завжди діти

У просторій кімнаті за столом працюють вихованці денної групи, всі вдягнуті у жовті футболки з написом «Об’єднані любов’ю». Вони якраз зайняті розмальовками і з азартом показують, хто що вже встиг сьогодні зробити.

У кожного з наших вихованців своя життєва історія, – каже Марія Червак. – Денна група у нас – це десь 12-14 молодих людей з інвалідністю. Це різні нозології – може бути дитинка з ДЦП, розладом аутичного спектру, синдромом Дауна.

Марія звертається до них «діти», хоча з посмішкою додає, що старається уже сама себе від цього відучити. Пригадує, що на одному з заходів їй зробили зауваження – мовляв, та вони вищі від вас, то чого «діти»?

Але якщо ми бачимо перед собою сформовану дорослу людину, то емоційно – вони завжди будуть дітьми, – ділиться вона. – Я бувала в інших схожих закладах і помітила, що там вихованців називають «наші друзі». І я вже теж стараюся так казати, хоча поки що вони на це не дуже реагують.

Молоді люди приходять до центру на 10 ранку, точніше їх привозять батьки. І перебувають тут до 16-18, залежно від потреби. Практично вся робота тут побудована на волонтерських засадах.

Читайте: «В інтернаті всі лежали на ліжках, а тут можна гуляти». Як на Прикарпатті покращують життя людям з інвалідністю

Є у нас люди, закріплені за певними напрямками, як от кухня чи майстерні, і є список чергування  – чергують самі батьки, – розповідає Марія Червак. – Як іде робота? От нині ми всі зустрілися на 10 ранку, на 10:30 молитва. Сьогодні у нас майстер-клас у пані Наталі, всі ліплять вареники. А потім цими ж варениками смачно обідають.

На 13 годину до молодих людей якраз прийшла фітнес-тренерка, займалися по черзі двома групами. На 14 уже стартував майстер-клас: з декору – для дівчат, і по роботі з деревом – для хлопців.

У нас є прекрасний волонтер, вже також роками працює з дітьми – пан Володимир Сандалович. І нині вони будуть робити картину, яку потім передадуть в нашу ж крамничку, – каже пані Марія.

А на кінець дня у вихованців центру ще була запланована репетиція постановку інклюзивного театру.

І так з дня на день, щоправда, заняття міняють.

До нас ще й приходять волонтери з різних громадських організацій, фондів, з різними цікавими майстер-класами. Ми працюємо вже майже 10 років, тож команда велика.

Показати їхні переваги

Наші майстерні завжди виробляли дуже багато виробів, бо всі заняття в центрі побудовані так, щоб кожен зробив потрібну річ. Наша ціль – показати їхню сильну сторону, їхні щирі емоції, те, що вони можуть, – розказує керівниця ГО.

І усі ці готові вироби почали продавати ще десь років п’ять тому на своїй сторінці у Фейсбуці. Згодом з’явилися партнери – кілька місцевих підприємців взялися продавали вироби у своїх крамницях.

Ідея відкрити власну крамничку зародилася уже давно. Але спочатку був карантин, тепер – повномасштабне вторгнення, тож ми це постійно відкладали, – пояснює Марія Червак.

Але врешті вона таки відкрилася у липні цього року.

Мушу сказати, що дуже багато організацій доклалося до нашого відкриття. Нам дуже допомогло УВКБ ООН, безпосередньо організація «Крим SOS». Надали фінансову консультантку і вона проводила навчання, як нам правильно організувати роботу. Адже це все ж таки продажі.

Як уже говорилося, “інклюзивна крамничка” побудована так, що тут можна знайти роботи тих, ким опікується або з ким співпрацює ГО «Об’єднані любов’ю».

Взагалі діяльність нашої організації і центру побудована на кількох напрямках. Перший – це денна група перебування, молоді люди, з якими ви сьогодні знайомилися. Другий – це важкохворі лежачі діти, яким ми допомагаємо. А їхні мами чи старші або молодші сестрички, братики творять різноманітні вироби. От дитина лежача, а мама вишиває і шиє сорочки, а ми продаємо їх у крамниці.

І третій напрямок – це різні майстер-класи, відповідних майстерень тут є понад 15. Їх можуть відвідувати всі, хто належить до пільгових категорій.

Читайте: Святий четвер для лучників. Як у Франківську поранених реабілітовують стрільбою

Переважно, люди, які давно співпрацюють з організацією, і є основними клієнтами “Інклюзивної крамнички”.

Щодо нових знайомих – то буквально за перший день прийшло двоє людей, які б хотіли, щоб їхні діти відвідували наш заклад. І я не можу відмовити, але ми обмежені в ресурсах, в площі, взагалі у всьому практично, – ділиться Марія Червак. – Я не відмовляю, але просто запрошую відвідувати наші майстер-класи.

Авторка: Женя Ступ’як

Стаття створена за підтримки проєкту стипендій програми «Голоси України» в рамках ініціативи Ганни Арендт, яка реалізується Європейським центром свободи преси та медіа і фінансується Федеральним офісом міністерства закордонних справ Німеччини. Фонд жодним чином не впливає на контент і не несе за нього відповідальність.

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.