Статті

На Коломийщині підприємець на пенсії виготовляє козяче масло

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Роман Стефанців у Воскресінцях тримає невелике козяче господарство. Каже, це захоплення для душі і здоров’я, бо виготовляє з козячого молока корисне масло.

Козяче господарство Роман Стефанців тримає вже сьомий рік. Саме господарство, бо для ферми, каже, треба більше землі, пише Репортер.

Тримає близько 60 кіз, які ціле літо пасуться на трьох гектарах землі. Коли починав, то мав лише три кози. Потім докуповував, народжувалися маленькі. Кози у пана Романа геть ручні. Щоб вони прибігли, достатньо йому просто поплескати в долоні.

Тут дві породи – англо-нубійка та американська ламанча. Каже, що краща порода, то більш вибагливі кози.

На господарстві пан Роман справляється сам. Лише на доїння кличе на допомогу когось із людей в селі. Роботи на годину, бо все автоматизоване. Втім, робітників все одно знайти важко.

У селі він з дружиною свого часу заснував успішне підприємство – “Воскресінецькі ковбаси”. Зараз той бізнес ведуть сини пана Романа, а він, каже, пішов на пенсію і знайшов собі таке “козяче” заняття для душі.

Читайте також: У релокованій до Коломиї майстерні робили ножі в подарунок для Буданова й Залужного

Треба таке духовно-фізичне навантаження, розвиток і цікаво пізнавати щось нове, – говорить Роман Стефанців. – Треба балансувати.

На господарстві фізичного навантаження вистачає, та й духовного теж, бо серед природи. Минулого року Стефанців виробляв сири довготривалого зберігання – пармезан, чеддер, ементаль. А цьогоріч вирішили робити масло, бо воно корисніше для здоров’я та краще зберігається.

Але масло не просте – а гхі.

Замість довідки: гхі – це топлене вершкове масло, приготоване за спеціальною технологією. Слово “гхі” або “ги” у перекладі з санскриту означає топлене масло. В Індії цей продукт називають “рідким золотом”.

Особливість цього масла в тому, що воно топлене, вже очищене і в ньому немає білка, – запевняє Роман Стефанців. – Я трошки досліджував вплив цього масла на здоров’я. Для нашого мозку й легень дуже потрібне якісне масло. Не вистачає хороших жирів. Можу точно сказати, що, відколи вживаю це масло, то почуваюся краще.

Для його виготовлення не треба складного обладнання, а тільки сепаратор і міксер – для збивання.

Молоко відстоюється в холодильнику, збираються вершки і 10-15 хвилин збивається масло, а потім треба ще вісім годин просто томити його на паровій бані, аби воно очистилося, – розповідає пан Роман. – У холодильнику може зберігатися півтора року. Не буде мати жодного запаху та присмаку.

Надої на козячому господарстві – 100 літрів молока щодня. З них виходить десь два кілограми масла.

500 мл козячого масла гхі коштують 500 гривень.

Читайте: На Коломийщині святий Миколай вчить дітей заготовляти дрова для пічки й сіно для віслючка Фіми

Поки пан Роман розповсюджує масло серед друзів і знайомих. Уже має трьох людей, які беруть постійно. Серед них одна жінка, яка була в Індії. Саме звідти пішло це масло.

Деколи безкоштовно роздаю друзям, знайомим для дітей, – розказує Стефанців. – Аби вони переконалися, як воно працює, як змінюється здоров’я. По шкірі можна бачити, як міняється жирність шкіри, еластичність. Кремів не треба вже ніяких. Як людина легко переносить застуди, різні інфекції.

На цьому маслі можна смажити й воно, до речі, не горить. Чи просто додавати в гарячі каші.

Авторка: Світлана Лелик

Донат
Читайте «Репортер» у  Telegram та Instagram  – лише якісні новини та цікаві статті у вашому телефоні
 

Comments are closed.